RMU Zenica: Do kraja juna bit će okončano zatvaranje pogona Stranjani

Do kraja juna trebala bi biti okončana aktivnost izvlačenja opreme iz jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica, te preraspoređivanje preostalih oko 50 uposlenika ovog pogona u druge kapacitete, potvrdio je danas direktor preduzeća, Edin Pašić.

U toku je zatvaranje samih ulaza u jamu, što znači i njeno definitivno gašenje i čim se to okonča radnici Stranjana bit će preraspoređeni u preostala dva proizvodnja pogona, Raspotočje i Staru jamu, kao o pogon za preradu uglja-Separaciju, dodao je Pašić.

Iz Raspotočja i Stare jame predviđena je mjesečna proizvodnja od oko 50 hiljada tona uglja, koja je nešto manja u odnosu na plan, ali,prema riječima direktora Pašića to bi se trebalo normalizovati do kraja godine.

Menadžment Rudnika Zenica juče je o stanju u preduzeću i ukupnoj problematici upoznao zvaničnike federalne Vlade i Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“.

“Zajednička poruka sa tog sastanka je, da se zajedničkim snagama rješavaju nagomilani problemi do konačnog cilja, a to je samoodrživost Rudnika Zenica”, istakao je Pašić.

Osnovna karakteristika stanja u Rudniku Zenica su velike neizmirene obaveze iz proteklih godina kao i višak neproizvodnog kadra.(Š.B.)