2020. najdramatičnija godina za naftna tržišta

Na svijetu je vrlo malo industrija koje su tako teško pogođene ili su suočene s toliko posljedica kao što je slučaj sa industrijom nafte i plina u 2020. godini.

U nedavnom izvještaju Fitch Ratings predviđa da će kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte i plina ove godine izgubiti 1,8 biliona dolara prihoda, što je šest puta više nego što se predviđa da će izgubiti maloprodajni sektor. No navode kako će dugoročne posljedice biti još pogubnije.

Možda najočitija promjena koja se događa u naftnoj i plinskoj industriji su drastične mjere smanjenja troškova koje poduzimaju najveće naftne kompanije. BP je bio prisiljen ukinuti 10.000 radnih mjesta, odnosno 15 posto radne snage, jer nastoji kontrolisati troškove u ovom novom okruženju s niskim cijenama nafte.

Smanjenje dividende

Schlumberger je već smanjio plate i broj radnih mjesta krajem marta, dok su Shell i Chevron takođe najavili planove za smanjenje radne snage.

Smanjenje troškova ne ogleda se samo u radnoj snazi. Shellova odluka da smanji dividendu prvi put nakon 1945. godine vjerovatno je najveći pokazatelj dugoročnog uticaja ove pandemije na naftnu industriju.

Shell i drugi naftni velikani ponosili su se isplatom dividendi bez obzira na tržišne uslove kako bi svoje dioničare usrećili. Njegova odluka da smanji dividendu označava pomak u strategiji koja sugeriše da je naftni igrač sada odlučan smanjiti svoj dug idući naprijed i usredotočiti se na finansijsku održivost, a ne samo na zadovoljstvo dioničara, piše Oilprice.com.

Neizvjestan oporavak

Ostaje nejasno hoće li se potražnja za naftom ikada vratiti na nivoe prije pandemije. Od uništenja avioindustrije do promjenjene dinamike radnih mjesta koja je smanjila svakodnevna putovanja kao i pritisaka vlade za prelaske na obnovljivu energiju, potražnja za naftom trpi udarce na svim frontovima zbog COVID-19.

Čini se da su naftne kompanije prepoznale ovu globalnu promjenu i odlučne su da svoje poslovanje učine što jeftinijim i održivijim.

Čini se da će 2020. biti najdramatičnija godina u istoriji naftnih tržišta, s tim što će se promjene koje su nekad trajale deceniju sada dogoditi u svega 365 dana. (BiznisInfo)