UNZE u narednu akademsku godinu upisuje 1.265 studenata

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Plan upisa brucoša u akademskoj 2020./2021. godini.

Na osam fakulteta Univerziteta u Zenici biće moguće upisati ukupno 1.265 kandidata, što je u odnosu na prošlu godinu, u kojoj je upisano oko devet stotina brucoša, znatno povećanje.

Redovni studij na osam zeničkih fakulteta u septembru će moći upisati 715 brucoša. 400 od 1.265 mjesta je predviđeno za redovni samofinansirajući studij.

„Iskustva iz prošle godine pokazuju da je interes za neke fakultete, prije svega Medicinski i studijski odsjek informatičkih tehnologija Politehničkog fakulteta posebno izražen. Fakulteti su u skladu sa svojim procjenama predvidjeli određeno smanjanje ili povećanje broja studenata, ali  ukoliko bismo ostvarili upis na prošlogodišnjem nivou, s obzirom na sve tendencije vezane za odlazak mladih i smanjenje broja učenika u srednjim školama, bićemo zadovoljni“, ističe prof. dr Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Upis brucoša odvijaće se on-line, a Senat Univerziteta je na zahtjev Unije studenata, donio odluku da omogući studentima polaganja i u takozvanom socijalnom, oktobarskom ispitnom roku.

Prošle sedmice, nastava je na svim fakultetima Univerziteta u Zenici u ovoj akademskoj godini završena. Izuzetak je nastava, koja se po svojoj prirodi, nije mogla odvijati on-line, što je slučaj sa Medicinskim i nekim studijskim programima Mašinskog fakulteta, koja je produžena, u skladu sa aktuelnim pravilima zaštite od širenja koronavirusa.

Iduće sedmice biće raspisan konkurs za upis studenata u predstojećoj 2010./2021. godini. Sve dodatne informacije u vezi sa upisom mogu se dobiti na zvaničnim internet stranicama Univerziteta Zenica i pojedinačnih fakulteta. (Sanja S.)