U toku dva međunarodna tendera za projekat “Plava voda”

Za višedecenijski aktuelni regionalni, odnosno međukantonalni projekat Plava voda, vrijedan oko 22 miliona eura, u toku su dva međunarodna tendera, jedan za izbor izvođača radova, a drugi na nadzor, potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica Ernad Granić, direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda.

Finansiranje projekta Plava voda osigurano je kreditnim zaduženjima od 22 miliona eura, od kojih 11 miliona eura ide preko Evropske banke za obnovu i razvoj-EBRD-a, a drugih 11 miliona preko Razvojne banke Vijeća Evrope-CEB.

U ovom projektu participiraju općine Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica a indirektno i općina Vitez, kao obveznik eksproprijacije na svojoj teritoriji.

„Volio bih da sve ide brže, ali je najvažnije da se kompletna aktivnost tendera provodi transparentno. Na oba tendera rade stručne komisije iz svih lokalnih sredina“, podsjeća Granić.

U komisiji na izbor izvođača radova je 11, a u komisiji za nadzor 9 članova.

Uporedo se vodi i aktivnost na pripremi eksproprijacije, koju će provesti resorne općinske službe na zahtjev Javnog preduzeća, kada se okončaju saglasnosti na povlačenje finansijska sredstva nadležne banke.

„Što se tiče glavnog projekta, kada bude odabran izvođač radova prva aktivnost će biti čekiranje trase, kako bi se vidjelo ima li boljih rješenja u odnosu na ranije predviđena“, ukazuje Granić.

Sve lokalne zajednice učesnice u projektu mogu računati i na grant sredstva Švedske agencije SIDA, namijenjena unapređenju vodovodnog sistema, pri čemu Grad Zenica trebao dobiti  oko 1 milion maraka.

Odgovarajuću odluku o tome trebalo bi donijeti Gradsko vijeće već na današnjoj sjednici.(Šerif B.)