Sjednica Gradskog vijeća, nakon tri sata usvojen dnevni red pa objavljena pauza

U toku je popodnevna pauza sjednice Gradskog vijeća. Puna tri sata, prethodno se raspravljalo o prijedlozima dopuna dnevnog reda, koji je do popodnevne pauze konačno i usvojen. 

Prema prijedlogu gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, na dopunjenom dnevnom redu naći će se Zaključak o odricanju od vijećnickih paušala za vrijeme pandemije korona virusa, kada sjednice nisu ni održavane. Burnu raspravu, a zatim i odbijanje, izazvali su prijedlozi gradonačelnika da se u dnevni red ponovo uvrste izmjene dva regulaciona plana, Trg rudara i Centar 2, zajedno sa odgovarajućim provedbenim odlukama.

Zbog nesuglasica, koje su i na ovoj sjednici Gradskog vijeća rezultirale međusobnim uvredama i gubljenjem vremena, neopozivu ostavku na mjesto člana Radnog predsjedništva, podnio je vijećnik Sanjin Aldobašić.

Prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDP-a da se u dnevni red uvrsti prijedlog rezolucije o osudi ponižavajućeg odnosa Federalne vlade i premijera, Fadila Novalića prema građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, tokom pandemije korona virusa i prilikom dodjele opreme namijenjene zdravstvenim ustanovama, zbog izostanka potrebe za hitnim donošenjem tog opšteg akta je odbijen.

Do kraja dana, vijećnici bi trebalo da, između ostalog, razmatraju i Izvještaj o utrošku sredstava za vrijeme pandemije korona-virusa, Prijedlog Plana korištenja javnih površina na području Grada, Prijedlog Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini, zatim Izvještaj o realizaciji Programa utroška sredstava iz Fonda za ekologiju i Prijedlog Programa utroška sredstava iz tog fonda, te Prijedlog Plana ulaganja u putnu infrastrukturu za 2020. godinu.(S.S.)