Dugotrajne rasprave obilježile prvu redovnu sjednicu GV nakon pandemije

Gradsko vijeće danas je, nakon proglašenja pandemije koronavirusa, održalo svoju prvu redovnu sjednicu. Sjednica je održana u atmosferi međusobnih sukoba, dugotrajnih rasprava i ostavki. 

Već u startu, burnu raspravu, a zatim i odbijanje, izazvali su prijedlozi gradonačelnika da se u dnevni red ponovo uvrste izmjene dva regulaciona plana, Trg rudara i Centar 2, zajedno sa odgovarajućim provedbenim odlukama.

Svađama i međusobnim optužbama odlikovala se i današnja sjednica.

Jedna od njih, rezultirala je demonstrativnom ostavkom vjećnika Sanjina Aldobašića na mjesto člana Radnog predsjedništva.

„Mislim da nemam potrebe da budem više u Radnom predsjedništvu, zato što se postavljaju tačke dnevnog reda bez ikakvog dogovora, grubo se krši Poslovnik kroz izjašnjavanje o nečemu o čemu se ne treba izjašnjavati, nekim vijećnicima se udovoljava zahtjev za pojedinačnim izjašjavanjima, nekima ne, mislim da je sve ovo prevršilo mjeru dobrog ukusa i rada“, ističe Aldobašić.

U takvoj atmosferi, puna tri sata trebalo je vijećnicima da usaglase i konačno donesu predloženi dnevni red.

„Najveći problem u svemu je sama atmosfera u Vijeću, međusobno nepoštovanje. Zato ni one  odluke koje su donesene u korist građana i koje su dobre ne mogu doći do izražaja, upravo zbog ovakve atmosfere na sjednicama Vijeća“, ocjenjuje vijećnica Naše stranke, Meliha Salčinović.

„Imali smo ovakve situacije i pred opšte izbore i u ovoj će se godini ovakve stvari i dalje dešavati, biće još žustrije, iako to naravno ne opravdavam“, dodaje samostalni vijećnik, Kenan Fetahagić.

Prema prijedlogu gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, na dopunjenom dnevnom redu jedino se našao Zaključak o odricanju od vijećnickih paušala za vrijeme pandemije korona virusa, kada sjednice nisu ni održavane, Prijedlog Odluke o prihvatanju granta vrijednog milion konvertibilnih maraka za projekat VIK-a u sklopu izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda, te Prijedlog zaključka o dostavljanju informacije o stanju i planovima u Javnom preduzeću Zenicatrans.

Prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDP-a da se u dnevni red uvrsti prijedlog rezolucije o osudi ponižavajućeg odnosa Federalne vlade i premijera, Fadila Novalića prema građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, tokom pandemije korona virusa i prilikom dodjele opreme namijenjene zdravstvenim ustanovama, zbog izostanka potrebe za hitnim donošenjem tog opšteg akta je odbijen. Odbijen je i prijedlog vijećnika Stranke demokratske akcije da se u dnevni red uvrsti Zaključak o dostavljanju odluke o izmjenama gradskog budžeta, u duhu vanredne situacije i budžetskih roškova zbog pandemije korona-virusa.

Do kraja sjednice, u momentu zaključenja ovog izvještaja, vijećnicima je između ostalog ostalo da razmatraju Izvještaj o utrošku sredstava za vrijeme pandemije korona-virusa, Nacrt Programa rada Gradskog vijeća, Prijedlog Plana korištenja javnih površina na području Grada, Informaciju o realizaciji Programa mjera za unapredenje poljoprivrede i Prijedlog Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini, zatim Izvještaj o realizaciji Programa utroška sredstava iz Fonda za ekologiju i Prijedlog Programa utroška sredstava iz tog fonda, te Prijedlog Plana ulaganja u putnu infrastrukturu za 2020. godinu. (Sanja Stević)