Gradska uprava finansira nabavku GPS narukvica za osobe sa teškoćama u razvoju

Ponovno je objavljen javni poziv o dodjeli novčane pomoći pojedincima za nabavku GPS narukvica djeci i odraslim osobama sa teškoćama u razvoju sa područja Grada Zenica.

Otvoren je još šest dana, a novčana pomoć će se isplaćivati u iznosu do 300 maraka po dostavljenom predračunu.

Služba za boračko – invalidsku  i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica ovaj poziv objavila je krajem mjeseca februara. Zbog situacije s pandemijom Covida 19 poziv je obustavljen osam dana prije isticanja roka za podnošenje prijava. Pošto su se stekli uvjeti novi poziv je objavljen jučer i otvoren osam dana. Dakle u narednih šest dana staratelji ili roditelji djece i odraslih osoba s poteškoćama treba da dostave slijedeću dokumentaciju:

Zahtjev na protokol Gradske uprave, dokaz o prebivalištu koji potvrđuje da je najmanje dvije godina ta osoba nastanjena u Zenici, kopiju lične karte, nalaz specijaliste, predračun za nabavku GPS narukvice, kopiju bankovnog računa i izjavu o saglasnosti za obradu ličnih podataka, kao i druge dokaze kojima potvrđuju opravdanost zahtjeva. U Koaliciji organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona napominju da je prvi put da se od nadležnih opredjeli pomoć u nabavci GPS narukvica, te apeluju da se nabavka tog pomagala sistemski riješi u budućnosti.

„Nadamo se da će ovo biti dugoročan projekat, nama roditeljima bi bio veoma bitan i od nemjerljivog značaja. Ove narukvice su jedan od načina kako lokalna zajednica može pomoći djeci i odraslima s poteškoćama u razvoju u situacijama kada nema sistemskog rješenja. Brojni su primjeri da su GPS narukvice pojedinim spasile život kada se izgube ili odlutaju. Zato je potrebno i da se stave na listu ortopedskih pomagala koja koriste osobe sa invaliditetom i osobe sa teškoćama u razvoju“, kaže Selvedin Dedić, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK.

Dedić se zahvalio ovom prilikom Gradskoj upravi na brizi te pozvao roditelje i staratelje da što prije podnesu zahtjeve uz potrebnu dokumentaciju. Naime, novčana pomoć isplaćivaće se u iznosu do 300 maraka po dostavljenom predračunu do utroška obezbjeđenih sredstava za tekuću budžetsku godinu.

(A.H. )