19. festival BH drame: Otvorena izložba pozorišnih fotografija Jasmina Hadžića

Bosansko narodno pozorište je u okolnostima pandemije korona virusa i specifičnog programskog pristupa ovogodišnjem festivalu bh. drame, svojoj publici ipak otvorilo vrata.

Tokom ove sedmice, svakog dana do subote, s početkom u 11 sati, u pozorišnom foajeu, posjetioci će zajedno s glumcima i glumicama ansambla Bosanskog narodnog pozorišta, moći gledati festivalski program, online.

„Prvi put nakon punih 18 godina, nemamo klasične ulaznice, ni publiku u dvoranama, no ovaj put, cijeli program Festivala dostupan je svima, putem internet platforme, Youtube kanala i web stanice Bosanskog narodnog pozorišta, a veći dio programa biće emitovan i putem programa Radio-televizije Zenica“, podsjeća portparol Merima Handanović.

„Kad smo počeli sa pripremama za festoval, nije bilo moguće ostvarilti nikakav kontakt. Sad nam je to unekoliko dozvoljeno, tako da svaki dan sve do subote, svakim danom od 11 sati, imamo druženja sa našom publikom, priliku da se družimo i zajedno gledamo festivalski program“, dodaje Handanović.

Festival je ovaj put sto posto revijalni, što znači da će proglašenje najboljih sačekati do iduće festivalske godine.

„Jedina nagrada koja će biti dodijeljena je nagrada za životno djelo „Adem Ćejvan“, koja se dodjeljuje istaknutoj glumici i glumcu u BiH, a sve druge nagrade su ostale za naredni festoval, osim nagrade sa konkursa za najbolji dramski tekst bh. autora“, pojasnila je Handanović.

Drugog festivalskog dana upriličena je izložba pozorišnih fotografija autora Jasmina Hadžića, predstavljena monografija „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ i najavljen film o sedamdeset godina Bosanskog narodnog pozorišta, rediteljice Lajle Kaikčije.

U okviru Glavnog programa 19. Festivala bh. drame, u 19.30 biće emitovano scensko čitanje dramskog teksta mlade bosansko-hercegovačke autorice Asije Krsmanović. U scenskom čitanju teksta „Vakuum“ učestvuju glumice i glumci ansambla Bosanskog narodnog pozorišta: Selma Mehanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Anđela Ilić i Uranela Agić.(Sanja S.)