Sastanak u Gradskoj upravi o sudbini NK Čelik: Ima li spasa za ponos Zeničana, pročitajte zaključke

Danas je u Gradskoj upravi održan zajednički sastanak gradonačelnik Fuada Kasumovića, predstavnika navijača Robijaši 1988, i v.d. predsjednika Upravnog odbora NK Čelik, Damira Bradarca.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, izrazioje svoje negodovanje na odluku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BIH koji je na zahtjev Republike Srpske prekinuo prvenstvo i ono će se završiti za zelenim stolom.

„Ja kao gradonačelnik i kao političar ne želim se petljati u Nogometni klub Čelik. Danas smo razgovarali o trenutnoj situaciji. Grad Zenica na godišnjem nivou izdvaja 2.000.000 KM. Stanje u Čeliku je neriješeno već godinama. I zadnji investitor koji je bio, i tu ima nejasnih stvari pa je grad preuzeo obavezu da kada se održi Skupština kluba, da će grad preuzeti obavezu da plati advokatski tim da se te neragularnosti istraže i da podigne eventualno prijave. Druga stvar grad Zenica je bio preuzeo reprogram. Porezna uprava nam nije javila da su još lani prekinuli taj reprogram sa Čelikom, jer grad nije potpisao reprogram već potpisuje Čelik. Mi smo samo preuzeli obavezu da to plaćamo. Tako da je preko 300.000 KM  više uplaćeno nego što je trebalo. Mi smo i dalje spremni poduprijeti Čelik. Čelik je udruženje građana. Nažalost, bivša vlast i moj predhodnik su toliko voljeli Čelik da se ni trava dolje nije mogla saditi a da se ne pitaju. Ja se opsolutno ne želim petljati u tu strukturu. Grad je tu da finansijski pomogne. Dok sam ja gradonačelnik nećemo dati nijedne marke dok ne dobijemo reviziju. Grad je spreman do 100.000 KM, to smo sada dogovorili platiti revizorsku kuću koja će ući u Čelik i sve evidentirati da vidimo na čemu smo“, izjavio je između ostalog nakon sastanka gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Na kraju gradonačelnik je naglasio sljedeće:

„Čelik je sinonim ovog grada. To je težak bolesnik koji se 20 godina bori sa tom bolešću. Znam da se vode istrage. Molim tužioce da sve ispitaju i da konačno znamo imali kriminala ili ne. Ne mogu godinama u ladicama držati predmete. Treba završiti ovu agoniju da nastavimo normalno da radimo“, naglasio je Kasumović.

Nakon sastanka predstavnicima medija obratio se i predstavnik navijača Robijaši 1988, Kenan Zimeri.

„Nakon ovog sastanka mogu reći da je ovo samo prvi korak što nas sleduje. Mi smo prije šest godina krenuli u jednu sasvim drugu borbu koja je rezultirala novim sistemom i novim statutom i reprogramom koji je ukinut. Navijači će težiti ka tome da reprogram bude ponovo usvojen. Da sredstva koja je grad uplatio budu usvojena i da se nastavi sa uplatom. Jednostavno mi smatramo da klub koji bi se ugasio bi izgubio povjerenje svih privrednih subjekata, zatim javnosti. Mi ne želimo da navijamo za novi klub. Samim tim želimo da očistimo ono što je prethodno napravljeno. Što se tiče zadnje dvije godine i Han grupe, navijači će predložiti revizorsku kuću koja će uraditi analizu stanja. Osim cifara želimo da dobijemo i imena onih koji su griješili. Naš klub neće igrati Premijer ligu, a možda će morati igrati i Kantonalnu ligu“, naglasio je Zimeri.

„Postoji samo jedna bezuslovan ljubav na svijetu, a to između majke i djeteta i naša između Robijaša i Čelika. Mi ćemo pratiti Čelik u bilo kojoj ligi igrao“, izjavio je za kraj Zimeri.

Današnjem sastanku prisustvovao je i Damir Bradarac,v.d. predsjednik Upravnog odbora koji je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima. Naglasio je da su u toku pripreme za održavanje Skupštine kluba.

„Satanak sa gradonačelnikom je bio jako dobar i konstruktivan. Ja mislim da je navijačka skupina Robijaši 1988 došla sa dobrim prijedlogom. Trebamo pričekati Skupštinu koja će usvojiti sve ove prijedloge i dati im pravni legalitet. Moj stav je da se obavezno ide sa tužbom protiv Han grupe i investitora Ajdina Olguna“, izjavio je na press konferenciji Damir Bradarac.(M.P.)