Meškić: Svaka mjera koja podržava domaću privredu je dobrodošla

Shodno odluci Vijeća ministara BiH, na prostoru naše zemlje u primjeni je preferencijalni tretman domaćeg u procentu od 30 posto, što znači da prednost pri javnim nabavkama u BiH imaju domaće firme. Odluka je donesena radi suzbijanja negativnih posljedica pandemije korona virusa na bh. ekonomiju.

„Ovo se uglavnom odnosi na javni sektor, a realizacijom ove mjere doprinosi se povećanju ukupnog prihoda domaćih kompanija, daje se podrška njihovoj  proizvodnji, a time i očuvanju radnih mjesta, što je značajna pomoć bh. ekonomiji, naročito u ovom periodu nakon pandemije“, pojašnjava Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK.

„Svaku takvu mjeru, koja je podrška domaćoj ekonomiji, mi podržavamo, ali u velikim investicionim poduhvatima, kao što je izgradnja autoputeva ili neke slične nabavke, postoji obaveza svih domaćih kompanija, koje se bave takvim javnim nabavkama, da raspišu međunarodni tender, ako je vrijednost veća od milion eura, tako da će odluka o primjeni preferencijalnog tretmana u procentu od 30 posto najviše pomoći malim i srednjim preduzećima i država će u tom smislu biti obavezna da u tenderima naglasi da prednost imaju domaće firme u visini od 30 procenata“, navodi Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK.

Ovo znači da je prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo obavezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki i to u narednoj godini.(Vesna J.)