Turistički vaučeri možda obraduju i građane FBiH, ali prvo idu obaveze prema korona-zakonu

Ministrica okoliša i turizma FBiH za Klix.ba kaže kako su nadležni upoznati da je Vlada Slovenije dala jedan veliki fond od 350 miliona eura te svakom svom punoljetnom građaninu daju 200 eura, a djeci 50 eura, da potroše na odmor u Sloveniji.

“Mislim da je to veoma dobra mjera. Vlada RS-a je isto tako krenula, samo u dosta manjem omjeru. Oni će dati za neke destinacije. Naravno i Vlada Federacije BiH razmatra tu mogućnost. Kao što znate, naš Stabilizacijski fond je 500 miliona, uključujući i novac od MMF-a, naravno prvo moramo završiti sve obaveze na koje smo se obavezali Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom”, kazala je Đapo.

Nakon završetka obaveza iz tzv. korona-zakona, nastavila je ministrica, razmotrit će se i vidjeti da li je moguće te na koji način odgovoriti zahtjevima i naših turističkih radnika koji bi željeli da se i kod nas implementira jedna ovakva mjera.

Redoslijed poteza kod turističkih vaučera u FBiH ide od premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Milićević, koji bi trebali odrediti koliki je raspoloživi fond, a onda bi resorno ministarstvo zajedno s turističkim radnicima našlo pravi model kako da se uložena sredstva najbolje isplate.

“Odredilo bi se koje kategorije stanovništva treba da dobiju vaučer, da li treba ići kao u RS-u koji će dati određenim agencijama i mjestima ili ići šire. To su različiti modeli i treba ih sve razmotriti”, pojasnila je za Klix.ba Đapo.

Vlada RS trebalo bi da izdvoji pet miliona maraka za subvencioniranje putovanja po ovom entitetu, a sredstva bi dobili građani ispod određene prihodovne granice.