Džudo klub Čelik dobio nove prostorije za treninge

U vrijeme pandemije korona virusa bili smo svjedoci teških trenutaka u sportu. Konačno u prilici smo da pišemo i izvještavamo i o ljepšoj strani sporta.

Tokom pandemije u Judo klubu Čelik nisu mirovali. Uradili su veliki posao na renoviranju prostorija koje su dobili uz veliko razumijevanje Gradske uprave, te uz pomoć kantonalnog i federalnog ministarstva kulture i sporta. Sada na raspolaganju imaju modernu salu veličine 110 kvadratnih metara uz prateće prostorije, svlačionice i klupske prostorije. Uložili su preko 10.000 KM.

„Mi smo ovdje trenirali kada je bila Specijalna policija. Kada su iseljavali mi smo morali napustiti prostorije skloništa u Babinoj Rijeci. Pri odlasku bili smo zaduženi da sačuvamo ovaj prostor. Mi smo to i uradili. Nakon godinu i po dana uspjeli smo se vratiti u ovaj prostor zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave. Sklopili smo ugovor sa Civilnom zaštitom. U međuvremenu smo se obratili Gradu Zenica, kantonu i federalnom ministarstvu. Zahvaljujući toj pomoći uspjeli smo renovirati prostorije za treniranje, kao i svlačionice za takmičare i trenere. Nabavili smo nove strunjače, a dobili smo i nove od Judo saveza BIH. Ovo su sada u potpunosti nove prostorije koje klub nikada nije imao. Mi želimo da  ovaj grad ima jaku i kvalitetnu ekipu“, izjavio je za Zenicainfo.ba Sead Bolić, predsjednik Judo kluba Čelik.

Odmah nakon bajramskih praznika uz preporuku nadležnih organa i uputa iz Judo saveza BiH planiraju startati sa trenažnim procesom. Sada su konačno stvoreni uslovi za kvalitetniji rad u školi judoa za najmlađe, ali i za trenažni proces takmičarske ekipe.

„Razmatramo opciju da poslije bajrama krenemo sa radom. Ovo je sada prilagođeno za kvalitetan rad. Sve što smo do sada radili bilo je improvizacija. Upravo pred pandemiju odgođeno je federalno prvenstvo za juniore  i još neka takmičenja. Nama prema kalendaru predstoje još neki turniri“, optimista je Neldin Trako, trener u klubu.

Judo klub Čelik je klub sa dugom i svjetlom tradicijom. Proteklih decenija iznjedrio je prvake bivše države. Uprava u kojoj se nalaze bivši sportisti ima cilj da judo u Zenici vrati na puteve stare slave.

„Ja mogu reći da su ovi uslovi bolji nego ikada. Nikada nismo imali salu. Trenirali smo u školskim sala. Ovaj klub ima seniorske medalje u bivšoj državi a ekipno smo dvije godine proveli u Saveznoj ligi među 12 najboljih u državi. Spomenuo bih neke od njih. To su: Hamdija Tabaković, Đorđe Stjepanović, moja malenkost Ahmed Beba, Suad Dizdarević, Slavko Čubela. Nakon toga reprezentativac je bio i Sead Bolić. Bile su to zlatne godine zeničkog judoa i sporta. Ovaj klub ima tradiciju i treba neko da ga „pogura“ “, izjavio je jedan od doajena zeničkog judoa Ahmed Beba. (Mirsad P.)