Jašarević: Novi koncept predstavljanja sadržaja Muzeja grada Zenica

Uposlenici Muzeja grada Zenica već duže vremena pripremaju novi koncept u kojem će nastojati približiti različite sadržaje svojim posjetiocima.

Riječ je o promociji novog koncepta „Planet Evropa“ u okviru kojeg će posjetioci muzeja, uz pomoć savremene tehnologije, moći sami birati sadržaje koje će gledati. Osnovni cilj ovog koncepta je da se prvenstveno mladim ljudima približe različiti sadržaji ne samo iz ovog muzeja nego i iz muzeja cijelog svijeta.

Prva izložba koja će u okviru novog koncepta biti predstavljena je „Digitalni Kulin ban“.

„Uređaji su tek postavljeni i sada isprobavamo kako sve funkcioniše pa ćemo postaviti dvije izložbe koje imamo kako bi i sugrađani imali priliku vidjeti novi koncept. A što se tiče izložbe „Digitalni Kulin ban“, uz panele na televizorima, imat ćemo i promociju našeg albuma srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla „Fugato“ dok će za najmlađe biti omogućeno učenje bosančice. Također, tu je i poseban kulinarski set koji se tiče isključivo srednjeg vijeka“ kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Svi aspekti društvenog života u srednjem vijeku bit će predstavljeni kroz panele koji će se pojavljivati na televizorima i savremenim interaktivnim uređajima u prostorijama Muzeja.

„Nastojat ćemo da 52 panela budu ilustrovana savremenim sadržajima, odnosno, svim onim što smo radili u posljednih 12 godina“ rekao je Jašarević.

Uposlenici zeničkog muzeja kroz digitalnu izložbu žele pokazati da srednji vijek i Kulin ban žive i u modernom dobu.   (I.N.)