FUCZ od firme iz Visokog kupio vizire po dvostruko većoj cijeni od tržišnih

U izvještaju koji je FUCZ dostavio Komisiji za sigurnost Federalnog parlamenta o provedenim nabavkama tokom pandemije navedena je i nabavka 10.000 komada vizira po cijeni od 105.300 KM ili 10,50 KM po komadu. Nabavka je realizirana odlukom direktora Fahrudina Solaka, a viziri su kupljeni od kompanije Patrio iz Visokog.

Kako piše portal Akta.ba, objavljene cijene iznenadile su proizvođače vizira u našoj zemlji, koji se bore za svoje mjesto na tržištu i koji kažu da se na veću količinu viziri prodaju po cijenama od pet ili šest KM.

Vlasnik jedne od firmi koja je među prvim u BiH pokrenula izradu vizira kazao je kako je na veće količine njegova firma davala popuste kupcima, pa čak i 100 gratis vizira uz kupovinu 1.000 komada, tako da je stvarna cijena vizira na kraju bila oko šest KM bez PDV-a.

Kaže da na tržištu ima i jeftinijih vizira od onih koje radi njegova firma. Cijene zavise od kvaliteta materijala koji se koristi za izradu, tako da je nakon svih priča o javnim nabavkama FUCZ-a u dilemi da li su nabavljali vizire od najkvalitetnijih materijala ili one na kojima će najviše zaraditi.

“Cijena može biti 10 KM samo ukoliko kupujete jedan-dva komada. Definitivno, cijena od 10,50 nije opravdana”, kazao je predstavnik jedne kompanije.

Kompanija Patrio iz Visokog je za FUCZ u ovom period isporučila i hiljadu zaštitnih odijela za 175.500 KM, 20 ručnih medicinskih kamera za mjerenje tjelesne temperature za 77.220 KM te 50 hiljada zaštitnih odijela drugog tipa za skoro dva miliona KM, čija se isporuka još čeka.

Patrio d.o.o. je kompanija koja je registrovana u Visokom, a navodi se da je riječ o proizvodnom, prometnom i uslužnom društvu. Kao odgovornu osobu i osnivača nadležni registri spominju Sulejmana Abazovića. (Klix.ba)