Mandić o fešti u Sarajevu: Nema riječi da iskažu ovaj osjećaj

Krizni stožer je napravio plan gdje je u tri faze predviđeno popuštanje mjera i taj plan ćemo predočiti Kriznom stožeru CZ, kazao je Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

“Ne smijemo se opustiti, želim se zahvaliti onima koji su odgovorni i pridržavaju se mjera. To su odgovorni građani koji se pridržavaju mjera i zahvaljujem im se, da bismo imali dobre rezultate i sačuvali živote”, kazao je Mandić i poručio:

“Rezultati nas ne smiju dovesti u zabludu. Mi ćemo popustiti mjere da omogućimo rad malih preduzeća, ali ne smijemo društvene mjere zapostaviti kao što je distanca i pranje ruku”.

Kada će proraditi javni prevoz u KS i FBiH?

“Krizi stožer je napravio plan gdje je u tri faze predviđeno popuštanje mjera i taj plan ćemo predočiti Kriznom stožeru CZ. Vidjet ćemo u kojoj mjeri će to biti usvojeno i kada. Prva faza slijedi, pa nakon 14 dana druga, da vidimo kako se odražava na broj oboljelih i širenje virusa”.

“Očekivati je da uskoro počne javni prevoz i da vidimo kako će se ponašati učesnici u javnom prevozu”.

Kako će biti raspoređeni respiratori iz Kine?

“Ministarstvo nije dobilo nikakav dopis, to je trebalo uputiti Stožeru CZ, mislim da su respiratori na terminalu i očito da ta dodjela neće ići tako jednostavno. Mi pismeno nemamo nikakav papir u vezi sa nabavkom respiratora, niti smo imali veze s tim”, dodao je.

Komentar na feštu u Sarajevu od sinoć?

“Mislim da sve učesnike treba sankcionisati sukladno propisima. Obratićemo se menadžmentu bolnice da nas izvijesti o medicinskim djelatnicima. Nema riječi kojima bi čovjek iskazao osjećaj da neko ovako postupa u doba kada se borimo da spasimo života”.

N1 BiH