Poruka gradonačelnika Fuada Kasumovića povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada

Poštovani sugrađani,

Bilo bi krajnje licemjerno kada bih vam u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji čestitao 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Prema posljednim procjenama više od 20.000 ljudi u Federaciji BiH ostalo je bez posla, usljed posljedica koje je pandemija korona virusa dosad ostavila na privredu. U gradu Zenica u posljednjih mjesec dana više od 1.000 radnika ostalo je bez posla.

Nesumnjivo je koliko je to težak udarac za sve naše radnike. Plašim se da će njihova borba za zaposlenost i radnička prava trajati još dugo.

Pandemija korona virusa postavila je izazove pred sve nivoe vlasti. Kako najbolje odgovoriti na probleme i posljedice uzrokovane pandemijom trebao bi biti prioritetni zadatak za sve nas.

Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom sve svoje aktivnosti od proglašenja pandemije usmjerila je na zaštitu zdravlja naših sugrađana, dok smo paralelno donosili mjere za ublažavanje ekonomskih šteta koje su pogodile lokalne privrednike.

Nastavit ćemo djelovati u tom smjeru. Konstantno pokušavamo iznaći najbolja rješenja za pomoć našim privrednicima i očuvanje radnih mjesta. Grad Zenica je uprkos pandemiji korona virusa finansijski stabilan.

Želim se zahvaliti ljekarima, zdravstvenim radnicima, policijskim službenicima, apotekarima, trgovcima, vatrogascima, vozačima kamiona, volonterima i svima koji su se u ovim okolnostima nesebično stavili na raspolaganje zajednici.

Apelujem na građane da se i dalje pridržavaju donesenih mjera i preporuka nadležnih organa. Posebno ih pozivam da se suzdrže od nepotrebnog kretanja, kao i okupljanja na javnim površinama, izletištima i sličnim mjestima.

U nadi da ćemo sljedeći Praznik rada dočekati u ljepšim okolnostima, s više zaposlenih, s većim platama i boljim uslovima rada svim građanima Zenice želim dobro zdravlje i puno razumijevanja.

Čuvajmo jedni druge jer tako ćemo najprije izaći iz ove situacije.

                                                                                        Gradonačelnik Zenice

                                                                                         Fuad Kasumović