Skomorac: Sramotna raspodjela respiratora, drugi kanton po broju oboljelih dobija mrvice

Stanje sa korona virusom na području Zeničko – dobojskog kantona i dalje je stabilno. Veći priliv oboljelih iz Maglaja nije značajnije ugrozio epidemiološku situaciju.

Radi se o radnicima dvije kompanije koje ukupno zapošljavaju oko 500 radnika i gdje očigledno nisu ispoštovane zakonske procedure kao ni naložene mjere, rečeno je između ostalog na današnjoj press konferenciji zdravstvenog kriznog štaba. U Zeničko – dobojskom kantonu trenutno je 167 zaraženih.
„Ja moram izraziti svoje duboko razočarenje najavom ovako sramotne raspodjele respiratora koje ni na koji način nije korektno prema stanovnicima Zeničko – dobojskog kantona i zdravstvenom sektoru. Mi smo do sada odradili ogroman posao, pokazali da možemo i hoćemo, ali je podrška sa viših nivoa vrlo upitna i ovaj put se pokazalo isto. Mi smo drugi kanton po broju oboljelih, a dobijamo mrvice. Oni koji odlučuju morat će preuzeti odgovornost ukoliko ne budemo mogli pružiti pomoć pacijentima“, istakao je Rasim Skomorac direktor Kantonalne bolnice Zenica.
„Ukoliko se opustimo i budemo se i dalje ponašali kao što se ponašamo sada imat ćemo velikih problema. Pozivam građane da budu odgovorni kao što je to bilo na početku“, kazao je doktor Ednan Drljević. (Nedžad G.)