Mjera 14-dnevnog karantina za većinu osoba smještenih u Hotelu Zenica ističe sutra

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna.

Trenutno je stotinjak ljudi na ovom području pozitivno na COVID 19. 25 ih je hospitalizovano na Infektivnom odjelu i 45 u depadansu Kantonalne bolnice u Zenici. Mjera 14-dnevnog karantina za većinu osoba smještenih u Hotelu Zenica ističe sutra, ali to ne znači da tada mogu kući.

„Zahvaljujući dobroj saradnji među zdravstvenim ustanovama i sa Ministarstvom i Štabom civilne zaštite, epidemilooška situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, nemamo nekontrolisanog širenja infekcije u bolnicama i svi oboljeli su po nadzorom”, izjavio je danas predsjednik Kriznog zdravstvenog štaba i ministar zdravstva, dr Adnan Jupić.

Stav ovog štaba da se treba ići u relaksaciju mjera kontrole širenja korona virusa, naravno u skladu sa procjenama struke.

„Moj je stav i stav Kriznog štaba da svakako treba ići u pravcu blage liberalizacije, ali ne i ukidanja mjera. Struka treba stajati iza svega. Neke odluke koje su sporne i na koje smo mi ukazivali svakako treba ukinuti odmah, a na ove druge struka treba dati svoje mišljenje. Moramo postepeno ići u ukidanje, odnosno liberalizaciju određenih mjera i ja se nadam da će do toga brzo doći”, izjavio je dr Adnan Jupić.

Jupić je najavio da već sutra većini građana smještenih u karantinskom prostoru Hotela Zenica ističe obavezna mjera ovog vida zdravstvenog nadzora. No, to neće biti moguće dok ne budu poznati rezultati drugog testiranja na korona virus, iako je jedan broj ovdje smještenih građana danas dobio rješenja o upućivanju u kućnu izolaciju.

Rezultati testiranja muškaraca u grupi od 86 ljudi, koji su po dolasku iz inostranstva smješteni u improvizovani karantin u Hotelu Zenica, pokazali su se negativnim. Žene još čekaju na rezultate prvog testiranja, koje je obavljeno jučer.(Sanja S.)