Počela druga faza dezinfekcije stambenih zgrada na području Grada Zenica

Pod nadzorom Gradskog štaba Civilne zaštite i prema preporukama HES-a započela je druga faza dezinfekcije stambenih zgrada na području Grada Zenica, a uskoro će početi i druga faza dezinfekcije šetnica i platoa ispred ustanova i institucija u kojima je velika frekvencija građana.

Iz štaba zahvaljuju građanima na dosadašnjoj saradnji i razmijevanju, te ih mole da tako bude i predstojećim danima.

„Dezinfekcija javnih površina i stambenih zgrada aktuelna je u drugim gradovima u Federaciji, ali želim napomenuti da je Grad Zenica s tom aktivnošću započeo prvi“, kaže Almir Sarajlić, načelnik Štaba CZ Grada Zenica.

Prva faza dezinfekcije je realizirana u periodu od 3. do 11. aprila. Druga faza dezinfekcije stambenih zgrada u svim gradskim mjesnim zajednicama počela je 17. aprila i još traje. Uz pripadnike profesionalne vatrogasne jedinice, kao i samostalne jedinice za zaštitu i spašavanje uključeni su odnedavno i radnici Vodovoda i kanalizacija, jer se počelo i sa dezinfekcijom javnih površina, uz redovnu noćnu dezinfekciju parkova i klupa.

„Od 15. aprila smo započeli s dezinfekcijom šetnica i platoa ispred ustanova i institucija kao što su banke, Pošta i naplatna mjesta“, dodaje Sarajlić.

Uskoro će početi i s drugom fazom dezinfekcije šetnica i platoa, a u drugom krugu su dezinfikovani do sada haustori u mjesnim zajednicama Centar, Mokušnice, Blatuša, Brist. Iz štaba zahvaljuju sugrađanima na strpljenju i saradnji te ih mole da tako bude i u narednim danima. (Alma Huskić)