U petak počinje Ramazanski program RTV Zenica

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je, u petak 24. aprila, a prvi teravih-namaz, bit će biti klanjan u četvrtak.

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

Muslimani u BiH, ali vjerujemo i širom svijeta, predstojeći Ramazan dočekuju sa radošću u srcu, iako u nesvakidašnjim okolnostima s obzirom na pandemiju korona virusa. Zajedničke vjerske službe su ograničene zbog aktuelnih mjera nadležnih, zbog čega će i vjernici više vremena provoditi u svojim domovima. U takvim okolnostima RTV Zenica, u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica i našim partnerima, svim našim gledaocima nudi već prepoznatljivi TV sadržaj, specijalni ramazanski program koji će, kao i svakodnevni život biti prilagođen trenutnim uslovima, a emitovanje počinje od petka, 24. aprila.

Sada već tradicionalno, Ramazanski program RTV Zenica postao je dio porodice u domovima Zeničanki i Zeničana, a ovih dana finaliziramo aktivnosti na realizaciji sadržaja i pripremi studija prepoznatljivih Ramazanskih muhabteta, koji će biti centralni sadržaj našeg programa prije iftara. Muhabeti će zbog aktuelne situacije biti realizovani u drugačijem formatu, naši gosti iz cijelog svijeta, autoriteti iz različitih oblasti – prije svega vjerskih, javljat će nam se uživo iz svojih domova iz Kanade, Srbije i naravno Bosne i Hercegovine. Tehničke pripreme za ovaj jedinstveni projekat koji RTV Zenica prvi put realizuje na ovaj način privode se kraju, probe su u toku, a čast i zadovoljstvo da bude voditelj Ramazanskih muhabeta pripala je Kenanu Hodžiću, našem kolegi sa posebnim statusom i uticajem u religijskim krugovima našeg grada i BiH, koji je ujedno i sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Naši gledaoci imat će priliku kroz muhabete i razmišljanja naših gostiju, dijeliti osjećanja i doživljaj svetog mjeseca Ramazana, a u sklopu programa pred iftar, koji počinje od 19:00 sati, emitovat ćemo i druge rubrike i programske sadržaje prilagođene ovoj prilici. Specijalne ramazanske emisije će elaborirati različite islamske teme i pitanja koja su vezana za ovaj mubarek mjesec, a njegovanje tradicije, poštivanje vjerskih običaja i porodičnih vrijednosti, naši su glavni ciljevi.

Svakako moramo napomenuti da će RTV Zenica emitovati i prigodan Sehurski program, koji će počinjati otprilike sat vremena prije vremena sehura.

U dane posta uvest ćemo vas prigodnom svečanošću iz Čaršijske džamije, uz dovu da nam svima Uzvišeni Stvoritelj olakša svakodnevni život i pomogne da budemo bolji i korisniji sebi i drugima.

Radio-televizija Zenica i ove godine s posebnom pažnjom priprema i ovaj program za predstojeći mjesec Ramazan, čime će dati svoj doprinos obilježavanju najznačajnijeg mjeseca u životu muslimana.Ramazan Šerif Mubarek Olsun!