Počela proizvodnja: Zenički rudari se vratili u jame

Danas u 15 sati počela je proizvodnja u pogonima Stara jama i Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Rezultat je to današnjeg višesatnog sastanka uprave i sindikata preduzeća na čije zaključke je većina rudara ispočetka negativno reagovala.

Rudari su danas sišli u jame nastavili proizvodnju koja je obustavljena u ponedjeljak nakon isplate martovskih plata koje su većini rudara bile umanjene za 200 maraka.

“U upravi nam je rečeno da na računu nema para i da je to bio razlog umanjenih plata“, kaže Nijaz Vardo predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Na sastanku je, po njegovim riječima, zauzet zajednički stav da se pristupi izradi novog pravilnika o platama u koji će biti uvrštena kategorija rada pod otežanim uslovima.

“Tim izmjenama ukinuće se kategorija stimulacije koja će nas zakopati“, ističe Vardo.

Dogovoreno je i da se radnici čija je martovska plata bila umanjena za 200 maraka obeštete na aprilskoj plati, a nakon toga uprava ne može više garantovati za naredne mjesece.

“Kontaktiraćemo Elektroprivredu BiH i Sindikat BiH da se uključe u rješavanje ovog problema da bi se pronašao kompromis, da se ljudi vrate na posao i žive od svoje proizvodnje jer su i do sada rudari obavljali svoj posao u punom obimu“, poručio je Vardo.

Nakon današnjeg sastanka i saopštavanja njegovih rezultata radnicima, činilo se, zbog povišenih tonova i povremenih naguravanja, da će obustava rada biti nastavljena.
(Danko Travar)