Mještani zeničkog naselja Gnjusi u problemima sa kanalizacijom, strahuju od zaraze

Mještani Gnjusa već duže vremena imaju problem sa kanalizacijom koja se nerijetko izlije i u dvorišta. Fekalije neprestano teku ulicom, a mještani ovog naselja strahuju i od moguće zaraze.

Mještanin Fuad Hodžić kazao nam je da je nekoliko dana nakon asflatiranja puta u ovom naselju došlo je do problema sa kanalizacijom kojeg nikada prije nije bilo.

„Kamioni koji su radili na afaltiranju puta stalno su bili pod teretom i tom prilikom su oštetili cijev koja svim mještanima stvara veliki problem“ kazao je Fuad Hodžić.

Mještani su zabrinuti zbog ugrožavanja zdravlja i moguće zaraze širih razmjera, a zbog trenutne situacije djeca ne mogu izaći u dvorište.

„Pandemija koronavirusa koja vlada dodatno je otežala rješenje ovog problema. Bojimo se za našu djecu da se ne zaraze, da ne dobiju žuticu“ dodao je Hodžić.

Našem sagovorniku zbog lošeg odvoda kanalizacije dvorište je poplavljeno.

„U dvorište mi kanalizacija izlazi kroz šaht koji se tamo nalazi. Najveći problem se javlja kada iz sudopera nesnosan smrad ulazi u kuću što nam dodatno otežava svakodnevne aktivnosti“ istakao je Hodžić.

Mještanka Semira Huseinspahić kaže da do sada niko nije imao sluha za rješavanje ovog problema.

„Obraćala sam se svim institucijama, od Federalne do Komunalne inspekcije, a jedino mi je gradonačelnik putem mail-a objasnio kome se zaista trebam obratiti za rješavanje ovog problema“ rekla je Huseinspahić koja napominje da se trudi pomoći svojim komšijama uprkos svim poteškoćama sa kojima se bore.

Prema riječima naših sagovornika  jedina želja im je da u što kraćem roku promijene cijev i da nastave sa svakodnevnim aktivnostima bez neugodnog mirisa. (Irdina Nezić)