MUP ZDK u protekla 24 sata: 52 prekršajna naloga vozačima, četiri krivična djela

Prema izvještaju Službe za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a ZDK u protekla 24 sata javni red i mir je narušen u 61 slučaju, od čega 28 slučaja na prostoru Policijske uprave 1 u Zenici.

Kako je utvrđeno prilikom intervencije policijskih službenika javni red i mir je narušen naročito drskim ponašanjem, učestvovanjem u tuči i nepostupanjem po naredbi kojom prilikom su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede dok su počinioci ovih prekršaja sankcionisani od strane policijskih službenika.

Kada je upitanju segment bezbijednosti i saobraćaja na putevima na području našeg kantona u protekla 24 sata dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede, dok je na vozilima nastupila materijalna šteta. Saobraćajna nezgoda sa teže povrijeđenim licem se dogodila jučer u 12,40 u ulici Sarajevska u Zenici kada je došlo do slijetanja sa kolovoza putničkog motornog vozila marke “Peugeot” kojim je upravljalo lice M.I. rođeno 1949. godine iz Zenice koje je ovom prilikom zadobilo teže tjelesne povrede konstatovane u Kantonalnoj bolnici Zenica. Na mjestu ove nezgode izvršen je uviđaj od strane službenika kriminalističke policije Policijske uprave 1u Zenici.

U protekla 24 sata policijski službenici su kontrolisali 99 vozača i vozila u saobraćaju te izdali 52 prekršajna naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Na području našeg kantona u protekla 24 sata evidentirana su četiri krivična djela od čega dva krivična djela koja su izvršena na području iz nadležnosti Policijske uprave 1 u Zenici.

Dana 15.04. 2020. godine u 3,30 u stanu u ulici Mejdandžik izvršeno je krivično djelo razbojništvo nad licem U.E. iz Zenice od strane lica U.E i G.A. oba lica iz Zenice te još dva nepoznata lica kojom prilikom je otuđen određeni iznos novca i mobilni telefon. Izvršen je uviđaj od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave 1 koji poduzimaju daljne mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenog krivičnog djela.

Dana 15.04.2020. godine u 11,45 u mjestu Šerići od strane lica G.DŽ. izvršeno je krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Prilikom pretresa kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu navedenog lica koji su vršili službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, navedeno lice je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Tokom protekla 24 sata na području Grada Zenica izdato je pet prekršajnih naloga zbog kršenja naredbe o zabrani kretanja građana u periodu od 20 sati do 5 sati ujutro, dok nije bilo slučajeva kršenja naredbe o zabrani kretanja lica mlađih od 18 godina i starijih od 65 godina. Također je vršena kontrola lica kojim je izrečena mjera obavezne samoizolacije gdje je na području Policijske uprave 1 izvršenim obilascima policije utvrđen jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. (I.Nezić)