Reakcije Kasumovića i Simića na odluku o izboru hotela za karantin

Ne stišavaju se javne reakcije na odluku kantonalne Vlade i kantonalnih kriznih štabova da privatni hoteli Zenica i BISS u Zenici, te objekti Bistrica i Sjaj u Maglaju, kao i Konak u Doboj Jugu, budu u funkciji karantinskog smještaja osoba koje dolaze iz inostranstva.

Već je bilo reagovanja i tvrdnji kako su vlasnici tih objekata zapravo kadar SDA, da im se, naspram niza objekata javnog karaktera štima zarada, te u vrijeme pandemije korona virusa smišljeno provodi politička kampanja. Klub SDP-a u kantonalnoj Skupštini je danas uputio inicijativu prema kantonalnoj Vladi, jer, kako kažu, ništa nije rađeno transparentno ni regularno, a gradonačelnik Zenice ponovio kako se s viših nivoa vlasti ciljano zaobilaze Grad Zenica i kažnjavaju njegovi građani.

Ponavljam, SDA je SDA i kad je mir i kad je rat i pandemija, oni samo gledaju svoj interes i ništa drugo. Mislim da je sramno da doktore smještaju u dom nekakav, a u hotel s četiri zvjezdice ljude koji dolaze. To je najbolji pokazatelj. I drugo, imali su bezbroj objekata koje je Grad besplatno nudio, znači ništa da se ne plaća, međutim njih to ništa ne zanima, ne mogu ništa izvući“, izjavio je danas gradonačelnik Kasumović, dodajući kako je to sramno, neprofesionalno, nedomaćinski, ali, evo, kao je – tako je.

Ni mi ništa o tome ne znamo. Slijedom toga smo uputili, u ime Kluba SDP-a, pitanje o čemu se zapravo radi, jer smo na web stranici Vlade ZDK vidjeli da je Vlada donijela odluku da se ti objekti stavljaju na raspolaganje građanima koji dolaze iz inostranstva u karantin i da će sredstva za te namjene biti uplaćene iz federalnog budžeta. Smatram, obzirom da se najavljuju uštede i da tako i treba, ali da to nije primjereno da koristimo za plaćanje bilo čega. Pored toga što imamo, smatramo da ima objekata čiji su  radnici još nezbrinuti, koji su u državnom vlasništvu, bolji su od navedenih, a nisu iskorišteni. I nas interesuje zašto je to tako, po kojim kriterijima, jer ružno je da se povezuju i u drugim gradovima, kao što su Maglaj, Doboj Jug i Zenica, da su to objekti čiji su vlasnici bliski vladajućoj strukturi“, izjavio je danas Mladen Simić, u ime Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.

Mladen Simić

Gradonačlenik Kasumović je prokomentarisao i događaje od prekjučer kada su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i federalni premijer Fadil Novalić boravili u Zenici, obišli sjedište kantonalnih vlasti, zeničku bolnicu i privatnu kompaniju ArcelorMittal, a pri tom potpuno ignorisali i zanemarili zvaničnu lokalnu vlast.

„Pa i to vam pokazuje da SDA pravi non- stop krucijalne greške. SDA mora jednom shvatiti da mora praviti državne, a ne stranačke institucije. Evo, svi ambasadori ovog svijeta su obišli Grad, a sa federalnog i državnog nivoa još nikada nisu došli. Iskreno, ja ne žalim zbog toga. Ali, na taj način oni pokazuju da, ako SDA ne vlada treba sve propasti. Međutim, Zenica je stabilan grad, nemamo nikakvih problema, ali je sramno to što rade, i od člana Predsjedništva BiH Džaferovića i od ostalih, iako gospodina Novalića, poslije ovih promjena, ne bih ni primio u Gradsku upravu, jer je on za mene, dok sam gradonačelnik, persona non grata“, zaključuje Kasumović. (Sinan G.)