Pismo zabrinutih Zeničana smještenih u karanten: Uskraćeni smo za naša prava!

Ilustracija

Na mail redakcije Zenicainfo.ba stiglo je pismo naših sugrađana koji su u karantenskom smještaju u hotelu Zenica. Grupa Zeničana, koja se vratila iz Poljske, zabrinuta je zbog načina provođenja procedura i postupanja prema osobama koje se vraćaju iz inostranstva. Njihovo pismo pročitajte u nastavku:

“Poštovani predstavnici medija,

Obraćamo Vam se nakon, što smo uputili pismo/mail ka nadležnim službama te odgovornim osobama ZDK i FBiH te nismo nikada dobili konkretne odgovore.

„Poštovani predstavnici vlasti,

javljamo se kao grupa koja je 10.04.2020. stigla iz Poljske, tačnije iz grada Wałbrzych, u Bosnu i Hercegovinu. Napominjemo, da navedeni grad nije žarište kada je u pitanju virus COVID-19. Tretman koji smo imali u hotelu u Poljskoj je bio na visokoj razini poštivanja svih naredbi vlade Poljske u cilju smanjenja rizika od širenja virusa COVID-19.

11.04.2020. smo dobili rješenja vlade RS na GP Gradiška o daljem postupanju kada je u pitanju naš ulazak u BiH. Prvobitno, pristup karantinu najbližem graničnom prelazu u cilju provođenja epidemiološke ankete i uzimanja uzoraka na testiranje na SARS-COV-2, odnosno praćenja pojave  simptoma zarazne bolesti izazvane korona virusom. U tom periodu smo samo pregledani i provela se epidemiološka anketa, bez testiranja, te utvrđeno je da nemamo simptome COVID-19. Istog dana krenuli smo ka našoj lokalnoj zajednici gdje je u rješenju napisano da ukoliko smo dobrog zdravstvenog stanja (?) biti će nam određena kućna izolacija u roku od 14 dana.

U 16:00 dolazimo nedaleko od Doboja i tu čekamo 2 sata kako bi vlada FBiH iskomunicirala odluke sa operativnim timovima policije FBIH. Stojimo na autoputu 2 sata jer ništa nije pripremljeno.Nakon toga nam je saopćeno da idemo ka motelu Konak, o čemu nisu upoznati ni policijski službenici šta će se dalje dešavati. Dolazimo u motel gdje nije ništa pripremljeno za naš dolazak i dešava se mnogo propusta gdje je vrlo lako, ukoliko je jedan zaražen, može da prenese na druge. Ne postoji nikakva procedura, mjere koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija.

Večera nam se služi u restoranu bez mjera koje upućuju da je razmak 1,5 metara. Jedna žena priprema i servira večeru za 19 osoba, potencijalni nositelji virusa COVID-19 joj pomažu jer nije uspjela organizovati pripremu karantina i osoblja u kratkom vremenskom periodu. Ne postoje nikakve mjere koje upućuju da je navedeni prostor karanten. Dan poslije, prizor ispred motela može upućivati da je neko slavlje uz pive, espresso kafu i slično. Video i fotografije smo dostavili nadležnim institucijama, ali jedini odgovor koji smo dobili od pojedinih da dijele razočarenje i da nisu nadležni za isto.  Neprofesionalno i neodgovorno.

S druge strane, nadležni operativni timovi nam ništa ne mogu saopćiti šta će se desiti dalje jer ni oni ne znaju. Ujutro (12.04) stižu epidemiolozi da nas pregledaju bez testiranja, zapravo uzimaju nam podatke i mjere temperaturu. Na koji način ćete utvrditi da smo dobrog zdrastvenog stanja? Šta je dalja procedura? Zar možete zadržati ljude bez da ih informišete šta će se dešavati i kakve su odluke? Zar je moguće da ni policijski službenici ne znaju tačne informacije? Po kojem rješenju smo mi tu smješteni? Nakon slanja mail-ova ka nadležnim institucijama, dobijamo odgovor da se strpimo, te izvinjenje za nepravilnosti. Nakon 2 sata stižu policijski službenici kako bi sve osobe iz Zenice usmjerili ka hotelu Zenica.

Dolazimo u Zenicu. Dalje, nastaju nepravilnosti. Prvo što se pokušava uzeti rješenje koje smo dobili na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Rješenje je upravni akt koji se odnosi na osobu koja ga je dobila. Od kuda pravo nekome da isti akt traži uz objašnjenje da ne mogu obezbijediti sobu? Nekoliko građana nisu dali rješenje koje su dobili na ulazu, za nas u BiH, a zakonom u Republiku Srpsku, što je još veći aspurd. Ali nije tema ovoga.

Operativnim timovima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane pokazujemo rješenje koje smo dobili na ulazu u državu i mjere, gdje nam se govori da ništa to ne znači jer je ovo FBiH. Ukoliko je tako, onda smo bespravno zadržani u Doboj Jugu. Ako je na Kriznom štabu FBIH donesena nova odluka, nadležni Federalni organ nam je trebao izdati rješenja da znamo o našim sudbinama. Koliko ostajemo i koja je procedura? Ovo je zadržavanje lica bez pravnog osnova. Da smo znali, da će organizacija biti karantena u Doboj Jugu kakve jeste ne bi pristali ostati. Nama je zdravlje prioritetno kao i Vama, vjerujemo. Najnesigurniji do sada boravak je boravak u karantenu u Doboj Jugu. Da se desi zaraza, ne biste mogli utvrditi ko je nulti pacijent zaražen COVID-19, jer nikada nismo testirani, a niti smo u tom periodu, ako posmatramo organizaciju, boravili u karantenu.

Nadalje, još nikada niste utvrdili naše zdravstveno stanje i kada namjeravate? Koji je naš sadašnji status kada je u pitanju poslodavac? Mi ne radimo, a nismo na bolovanju, niti na godišnjem odmoru. Da li ste svjesni da apsolutno pravite niz grešaka koje upućuju da neće rezultirati pozitivno niti za jednu stranu? Da li će se neko pobrinuti o navedenom?

Danas, 15.04.2020. stižu rješenja i uručuje nam Federalni inspektor. Rješenja su izdata na 28 dana, grupna sa dostupnim ličnim podacima svima koji su primili rješenje. U rješenju ne piše da ćemo biti testirani već samo zadržani u karantenu bez lokacije. Ne stoji čak ni ko je nadležan za organizaciju karantena niti o kakavom se karantenu radi. Nas nekoliko odbija potpisati rješenje, jer biti 28 dana smješten u Hotelu sa 4 zvjezdice na račun građana bez testiranja nije solidarno. Vama hvala ali mi ne želimo da budemo saradnici ovom sistemu koji poprilično ne funkcioniše. Kada izmijenite sve stavke, biti ćemo spremni da potpišemo rješenja, zar to nije korektno? Samo tražimo da slušate medicinsku struku koja ovo ne bi trebala podržati, 28 dana u izolaciji bez testiranja? Na račun države. Onemogućen nam je rad. Zašto?

Molim Vas, kao predstavnike vlasti, da se uozbiljite i počnete raditi posao za koji ste plaćeni. Mi plaćamo sve to, Vaše asistente, stručne saradnike, putovanja, Vaše dnevnice, plate, mi punimo budžet, u konačnici mi ćemo vraćati i kredit MMF. Budite korektni i sačuvajte nam temeljno ljudsko pravo, ljudsko pravo na dostojanstvo i nemojte nas diskriminirati.

Da, vidjeli smo komentare o utrošenim sredstvima kada je u pitanju karanten, ako će biti organizovan kao u Doboj Jugu, bolje nemojte trošiti taj novac. To je novac građana BiH. Dozvolite medicinskoj struci da ona u ovom momentu bude glavna, nemojte doktore stavljati u drugi plan kada je u pitanju rješenje u novonastaloj situaciji prirodne nesreće. Shvatate da ovaj lanac ne može djelovati bez sinergije.

Danas u posjeti su bili predstavnici ZDK. U konačnici zamolili su da se pridržavamo sadašnjih uputa te da razumiju naše nezadovoljstvo i dobili smo informaciju da su navedene prijedloge uputili ka Federalnoj Upravi. Ruke su im vezane i slažu se sa našim zahtjevima. Čekamo.

Ono što je najprioritetnije jeste da nas testirate, da otvorimo bolovanje ukoliko moramo i idemo u kućnu izolaciju ako testovi budu negativni ili zdravstveno zbirnuti ako testovi budu pozitivni. Bez obzira što je u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, neke osnovne stvari trebate poštovati, jer smo građani ove naše države. Ne pravite građane drugog reda za one kojima je ovo jedina domovina. Reagujte!

Lijep pozdrav,

grupa građana smještena u Hotelu Zenica

(za sve navedeno posjedujemo video i fotografije, ali u ovom momentu su upućeni prije 72 sata ka nadležnim organima

izjave posebne nećemo davati jer sve je navedeno u pismo za koje molimo objavite kako bi kao grad a i kanton brže reagovali ka FBiH)”