Bez dogovora: Obustava rada u rudniku se nastavlja, direktor najavljuje tužbe protiv Sindikata

Obustava rada u dva jamska pogona Rudnika mrkog uglja Zenica i dalje je na snazi.

Zenički rudari ni danas nisu u jamama, angažovani su samo radnici na inspekcijskim poslovima u pogonima, potvrdio je za Zenicainfo.ba Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

U međuvremenu, pokušava se pronaći rješenje na relaciji granski sindikat – rukovodstvo zeničkog rudnika. Za sada, bez uspjeha.

Odluka Rudnika mrkog uglja Zenica o umanjenju plata za mart, izazvala je nezadovoljstvo zeničkih rudara, koji od ponedjeljka bojkotuju proizvodnju.

Popodnevna smjena danas se okupila pred zgradom Direkcije, nakon ohrabrujućih saznanja o nalozima resornog ministra i premijera Federacije upravi Elektroprivrede. Ipak, ni nakon današnjeg susreta s direktorom zeničkog Rudnika, novih vijesti nema.

„Direktor kaže da para nema. Evo, sad je već šesta smjena, a da nikada nije pozvao Sindikat na razgovor, nego smo mi i jučer i danas išli njemu da se pokušamo dogovoriti kako ćemo riješiti problem. On je ostao pri svome, da je plata isplaćena po zakonu”, ističe Nijaz Vardo, direktor Sindikata RMU Zenica.

Nijaz Vardo

Granski rudnički sindikat oštro je osudio, kako se ističe, jednostranu odluku rukovodstva zeničkog rudnika, koji primjenjuje štetne odredbe aktuelnog pravilnika, na ušrtb radnika u proizvodnji i to vrijeme kada rudari rade pod dodatnim pritiskom, izazvanim pandemijom korona virusa.

„Prvi put se suočavamo da na naše prijedloge nemamo pravovremen odgovor, koji nam je potreban da svi skupa definišemo pravce daljeg djelovanja. Sindikat je spreman stupiti u socijalni dijalog, ali ako do toga ne dođe, mi moramo već sutra znati ko je odgovoran za sve ono što će se desiti u danima ispred nas,” kazao je za RTV Zenica predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, Sinan Husić.

U telefonskom razgovoru za RTV Zenica, direktor zeničkog Rudnika, Edin Pašić, potvrdio je da je martovska plata rudarima isplaćena u skladu sa kolektivnim ugovorom i dogovorenom satnicom, ali ne i naknade, koje preduzeće po važećem pravilniku i nije obavezno isplatiti.

„Sindikat traži da se u pravilnik ugradi obaveza plaćanja naknada što u ovom momentu Rudnik ne može”, izjavio je Pašić, dodajući da je protiv Sindikata pokrenuta tužba zbog nelegalno organizovane obustave u pogonima Stara jama i Raspotočje. Putem oglasne ploče, uprava je rudare obavijestila da im dnevnice tokom obustave neće biti plaćene.

Obustava proizvodnje u oba pogona zeničkog rudnika nastavljena je i danas.(Sanja Stević)