U RS-u novih 29 slučajeva koronavirusa, trenutno u BiH 982 zaražene osobe

Prethodnog dana su registrovane 44 osobe koje su se oporavile čime je taj broj narastao na 154 u RS-u.

Od 29 novozaraženih 13 osoba je iz Banje Luke, pet iz Trebinja, dvije iz Mrkonjić Grada, dvije iz Laktaša, te po jedna iz Kneževa, Prijedora, Čelinca, Kozarske Dubice, Teslića, Kotor Varoši i Nevesinja.

“Većina uzoraka iz UKC-a RS su osobe koje su bile na hospitalizaciji i izolaciji zbog simptoma pa se utvrđivalo jesu li pozitivne”, rekao je Šeranić. Jedanaest osoba je već hospitalizovano, a ostale su već ranije bile u izolaicji.

Novozaražene osobe su većinom ranije bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđen koronavirus, a radi se najčešće o porodičnim kontaktima.

Šeranić je potvrdio da su među novozaraženim osobama i dva zdravstvena radnika iz dvije privatne zdravstvene ustanove iz Banje Luke.

“Nastavili smo raditi nadzor nad zdravstvenim radnicima iz cijele RS, civilne zastite…”, dodao je.

Sa današnjim danom u RS-u je registrovano ukupno 421 osoba koja je zaražena ovim virusom, a testirano je ukupno 4.960 osoba.

“Pod zdravstvenim nadzorom je 6.069 osoba, a više od 16 hiljada je izašlo iz nadzora”, dodao je.

Šeranić je najavio produženje trenutnih mjera kako se ne bi dogodilo širenje ili novi val koronavirusa.

“Predstoji nam period praznika u RS-u. Držat ćemo se ustanovljene procedure. Svi putnici koji budu dolazili će provoditi minimalno 24 sata na granici u karantinu, a zatim će biti upućeni u karantine u lokalnim zajednicama”, rekao je Šeranić i istakao da lijepo vrijeme ne smije narušiti poštivanje svih naloženih preporuka i naredbi.

On je govorio o bitnosti sprovođenja mjera lične zaštite i u narednom periodu.

“Austrija je sve mjere lične zaštite produžila do 30. aprila. Mi ćemo sigurno produžiti sporovođenje mjera. Teško je reći koji je datum kada završavamo s ovim. Lične mjere koje imamo ćemo morati i u toku ljeta, a relaksirat ćemo one koje se tiču trgovina i ostalog. Svaka epidemija ima epidemijski rast i moguće je da bude opet jedan skok, što nije neuobičajeno, ali se mora iskontrolisati da ne bi prerastao u eksponencijalni rast”, rekao je Šeranić.

Izvor: Klix.ba