Zenički taksisti posebno pogođeni krizom: Nemamo koga da vozimo, pola taksi službe ne radi

Pandemija korona virusa, te mjere izolacije i preporuke ponašanja utjecat će na privredu i mnoge poslove i poslodavce. Jedan od primjera posla na koji utječe ova situacija je i takii djelatnost.

Skoro polovina taksista ne radi tokom pandemije, a drugi dio njih teško posluje. Manji promet ljudi na ulicama znači i manji broj osoba koje koriste uslugu taksi prevoznika. Taksisti u autima mogu voziti samo jednu osobu, a nakon njenog izlaska dezinfikovati vozilo. Iz Udruženja taksista kažu kako pomoć u vidu maski i dezinfekcionih sredstava ni od koga nisu dobili.

„Ova kriza uzrokovana pojavom korona virusa imala je i na nas taksiste štetne posljedice. Smanjen je obim kretanja ljudi, nama je dozvoljeno da radimo ali da vozimo samo po jednog klijenta. Smanjenim kretanjem ljudi, smanjen je i obim našeg posla. Zbog toga smo jako ugroženi, kod nas je slaba materijalna moć stanovništva, tako da mi mnogo osjetimo posljedice krize. Praktično nemamo koga da vozimo. Pola taksi službe ne radi, a ovi koji rade nemaju koga da voze“, rekao je za Zenicainfo.ba Sabahudin Bajramović, predsjednik Udruženja taksista.

Posebne preporuke ponašanja odnose se na taksi prevoznike.

„Mi poštujemo preporuke i naredbe kriznih štabova. Imamo opremu koju moramo koristiti kao i drugi građani, a poslije svakog klijenta mi moramo dezinfikovati taksi vozilo. Koristimo maske i rukavice, očekivali smo ali nismo dobili ni od koga pomoć u vidu ove zaštitne opreme“, dodaje Bajramović. (Ajna Nikontović)