U narednih pet dana privremeno se ukida karantin za penzionere

Sutra počinje isplata penzija u Federaciji BiH. Penzioneri mogu izlaziti do kraja sedmice, u periodima od osam sati ujutro do 12 sati.

U narednih pet dana biće privremeno ukinut karantin za bosansko-hercegovačke penzionere. Predsjednik zeničkog udruženja penzionera, Emin Sijerčić se u ime svojih članova zahvaljuje Federalnom kriznom štrabu civilne zaštite.

„Pozivamo naše penzionere da se pridržavaju uputa nadležnih, posebno da budemo disciplinovani i solidarni, da ne pravimo gužve ni u bankama, ni kasnije u prodavnicama, na naplatnim mjestima, jer znamo da su penzioneri ti koji žure da odmah plate komunalije. Ima dovoljno, pet dana da se to sve završi. Neka bude to na određeni način test za nas, ako ga položimo uvjereni smo da će nam Krizni štab omogućiti i u narednom periodu barem jedan ili dva dana u toku sedmice da možemo izaći i zadovoljiti svoje potrebe”, poručio je predsjednik zeničkog Udruženja penzionera, Emin Sijerčić.

Policijski službenici sutra će pooštriti nadzor nad mjerama opreza, na mjestima gdje će se, s podjelom penzija, okupljati veći broj starijih Zeničana.

„Pozivam građane da ispoštuju preporuku Federalnog štaba civilne zaštite i da sutra od 8 do 12 osiguraju da u redovima budu samo penzineri. Pozivam i penzionere da ne krenu svi prvi dan u preuzimanje penzija i plaćanje računa, zato što su na to navikli”, kazao je Almir Gazić za naš program.

„Morate znati da penzioneri ne mogu čekati dva mjeseca. Oni se boje da se ta sredstva ne potroše i onda ne mogu kasnije namiriti, znate. Ja očekujem da će biti dosta penzionera koji će htjeti da plate te svoje obaveze, ako ne budu mogli na naplatnim mjestima, da će ići preko pošte da to plate”, ukazuje Sijerčić.

Apelovao je na službenike BH Pošte da budu strpljivi s penzionerima, jer će podjela penzija s obzirom na situaciju s koronavirusom ovoga puta sigurno biti složenija nego inače i dodao da će i Udruženje iskoristiti narednih pet dana, kako bi svojim članovima, odnosno njihovim porodicama, dodijelilo posmrtnine na penzije, kao i subvencije za lijekove.

„Mi smo u proteklom periodu svojim članovima već dodijelili 800 poklon paketa, a i subvencije na lijekove ćemo ovih dana. Snalazimo se kako znamo, a ne možemo ostaviti članove našeg udruženja da ne dobiju ono što su zaslužili”, kazao je Sijerčić.

Podsjetio je da zenički penzioneri mogu pravovremeno saznati sve nove informacije na zvaničnoj fejsbuk stranici Udruženja.(Sanja S.)