Jupić: Zahvaljući odgovornom ponašanju građana u ZDK nema širenja zaraze

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih u BiH sada je 654. Najveći broj ih je u Banjaluci – 189. U Zenici je još aktuelna brojka od 15 zaraženih koronavirusom, a čeka se na rezultate uzoraka, koji su poslani u Klinički centar Sarajevo još prije nekoliko dana.

33 ljudi je zaraženo koronavirusom na području ZDK. Do 12 sati, broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 5.743, među kojima ih je u Zenici najviše – 1.672. Testirana je do sada 241 osoba, a iz Kliničkog centra Sarajevo još se čeka na rezultate testiranja pacijenata i zdravstvenih radnika, koji se dovode u vezu sa kontaktom iz Centra za srce u Tuzli.

Za sada je 11 hospitalizovanih COVID-19 pozitivnih pacijenata na Infektivnom odjelu i osam, koji su smješteni u izolatoriju Kantonalne bolnice. Ostali se liječe kod kuće, iako im zakon nalaže tretman u bolničkim ustanovama, podsjeća dr Adnan Jupić, šef Zdravstvenog kriznog štaba.

„Svi verifikovani pacijenti, smješteni u izolarijumu, dobrog su zdravstvenog stanja. Nema smrtnih slučajeva i niko do sada nije priključen na respiratore”, precizirao je.

Dr Jupić je podsjetio da u Zeničko-dobojskom kantonu, zahvaljujući kvalitetnom radu zdravstvenog sektora i odgovornom ponašanju građana još nema nekontrolisanog širenja niti zaraze iz nepoznatog izvora.

Osim da se pridržavaju naredbi Federalnog kriznog štaba civilne zaštite, Jupić apeluje na građane i da ne stigmatizuju zaražene, koji su ponegdje izloženi vebalnim napadima i osudi, jer bi to moglo uzrokovati skrivanje podataka od zdravstvenog sektora, što bi nas dovelo u mnogo složeniju situaciju.(S.S.)