VIDEO: 2. april – Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Udruženje Svijet u slikama iz Zenice je spremilo jedan kratki video iz svojih domova kako bi podigli svijest i pružili podršku osobama u autističnom spektru u danima pandemije korona virusa.

Po prvi put od osnivanja Udruženja spriječeni smo realizovati planirane aktivnosti povodom 02. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Iz tog razloga smo snimili jedan kratki video, iz svojih domova, kako bismo na neki način podizali svijest i pružili podršku osobama u autističnom spektru u ovim teškim danima.

Sada kada je cijeli svijet “izolovan”, kada smo svi primorani pridržavati se nekih restriktirvnih mjera, kada smo ograničeni kretati se i ponašati slobodno, možda ipak malo više počnemo shvatati osobe u aitističnom spektru koje su svojim stanjem već izolovane i nerijetko neshvaćene. A pored samog njihovog stanja ni sistem im nije naklonjen, pa dodatno otežava.

Ovaj put nećemo pričati šta je autizam, kako nastaje, da nije bolest, da nije zarazan, šta je inkluzija, na koji način trebamo postupiti…

Ovaj put ćemo vas zamoliti da zavirite duboko u svoju nutrinu, uvidite koliko vas frustrira trenutna situacija, kako djeluje na vašu psihu, kakve sve reakcije u vama budi, upravo sve to je nečija svakodnevnica i bez COVID-a 19.

Možda nakon svega ovoga zaista postanemo svjesniji i naučimo prihvatati i razumjeti one “malo drugačije”.

Pored svega navedenog napominjemo da ova izolacija djeci u autističnom spektru dodatno otežava funkcionisanje, izaziva dodatne frustracije i teškoće, a da im ne možete objasniti da svijetom hara neki virus i da za naše, a i kolektivno dobro moramo ostati kući. To je teško objasniti svakom djetetu, pa izgleda i nekim odraslim, razumnim osobama.

Dragi roditelji djece, ne samo u autističnom spektru, nego generalno djece sa teškoćama u razvoju, nadamo se da uspijete iskoristit makar malo vremena i svoju djecu izvesti, koliko smo upućeni, smiju izaći i neko vrijeme provesti vani, naravno poštujući i pridržavajući se svih mjera i preporuka.

Ovom prilikom poručujemo svim roditeljima naših korisnika da im i dalje stojimo na raspolaganju ukoliko im možemo pomoći i olakšati novonastalu situaciju.

Pozivamo vas da večerašnji aplauz koji bude širom BiH našim herojima u prvim linijama odbrane, bude i za naše male heroje! Vaš SUS.

Po prvi put od osnivanja Udruženja spriječeni smo realizovati planirane aktivnosti povodom 02. Aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.Iz tog razloga smo snimili jedan kratki video, iz svojih domova, kako bismo na neki način podizali svijest i pružili podršku osobama u autističnom spektru u ovim teškim danima.Sada kada je cijeli svijet "izolovan", kada smo svi primorani pridržavati se nekih restriktirvnih mjera, kada smo ograničeni kretati se i ponašati slobodno, možda ipak malo više počnemo shvatati osobe u autističnom spektru koje su svojim stanjem već izolovane i nerijetko neshvaćene. A pored samog njihovog stanja ni sistem im nije naklonjen, pa dodatno otežava.Ovaj put nećemo pričati šta je autizam, kako nastaje, da nije bolest, da nije zarazan, šta je inkluzija, na koji način trebamo postupiti…Ovaj put ćemo vas zamoliti da zavirite duboko u svoju nutrinu, uvidite koliko vas frustrira trenutna situacija, kako djeluje na vašu psihu, kakve sve reakcije u vama budi, upravo sve to je nečija svakodnevnica i bez COVID-a 19.Možda nakon svega ovoga zaista postanemo svjesniji i naučimo prihvatati i razumjeti one "malo drugačije".Pored svega navedenog napominjemo da ova izolacija djeci u autističnom spektru dodatno otežava funkcionisanje, izaziva dodatne frustracije i teškoće, a da im ne možete objasniti da svijetom hara neki virus i da za naše, a i kolektivno dobro moramo ostati kući.To je teško objasniti svakom djetetu, pa izgleda i nekim odraslim, razumnim osobama.Dragi roditelji djece, ne samo u autističnom spektru, nego generalno djece sa teškoćama u razvoju, nadamo se da uspijete iskoristit makar malo vremena i svoju djecu izvesti, koliko smo upućeni, smiju izaći i neko vrijeme provesti vani, naravno poštujući i pridržavajući se svih mjera i preporuka.Ovom prilikom poručujemo svim roditeljima naših korisnika da im i dalje stojimo na raspolaganju ukoliko im možemo pomoći i olakšati novonastalu situaciju.Vaš SUS tim! 💙💙💙 I pozivamo vas da večerašnji aplauz koji bude širom BiH našim herojima u prvim linijama odbrane, bude i za naše male heroje! #javolimnekogsaautizmom #lightitupblue#stayhome

Gepostet von Dzermanina Alispahic am Mittwoch, 1. April 2020