Radio klub Zenica: Svi raspoloživi resursi stavljeni u funkciju zaštite i spašavanja ljudi

Radio klub Zenica kao osnivač “Radio mreže za opasnost ZDK 2015. godine”, već tradicionalno svoje aktivnosti po pitanju komunikacija u vanrednim situacijama izvodi kontinuirano.

U normalnim okolnostima kroz edukaciju, seminare, treninge i vježbe a u vanrednim prilikama kao rezervni sistem radio veze kako u Zenici, BiH tako i sa cijelim svijetom. Početkom koronavirus pandemije svi raspoloživi resursi su stavljeni u funkciju zaštite i spašavanja ljudi. Specifičnost ove nesreće je da je posebno usmjerena na starije osobe. Na našu nesreću naši najiskusniji radio-operatori su upravo u rizičnoj skupini što dodatno usložnjava problematiku.

Međutim, Radio klub Zenica i RMZO ZDK raspolaže sa dovoljnim brojem mlađih EMCOMM operatora za terenski rad, kako u Zenici tako i sa klubovima i službama sa kojima smo potpisali Ugovore o saradnji u oblasti RMZO baš nekoliko sedmica prije početka pandemije. Od proglašenja stanja nesreće tim radio operatora radi na svakodnevnom održavanu rezervnog sistema radio komunikacija sa kolegama iz BiH i sa cijelim regionom. Možemo spomenuti da smo u svakodnevnoj radio vezi sa RMZO iz Slovenije S5 ARON, timom RMZO 9A iz Hrvatske, SRVKS-Sustav radio veza u kriznim Situacijama Zagreb, Radio mreža za opasnost u RS E73JHI  Prijedor, te YU1INO RMZO iz Pirota Srbija.

Hipotetički, na šta je ukazala i Regulatorna agencija za komunikacije BiH u slučaju preopterećenja telekom operatera u BiH i Zenici zbog ogromnog povećanja iskorištenja kapaciteta (svi su kući, gledaju video sadržaje sa HD rezolucijom, online nastava i sl.) ili zbog bolesti hipotetički masovne zaraze ljudi-uposlenika operatera i provajdera moguć je scenario da padne sistem, kako kablovski, gsm 4g i sl. te bi pored lokalnog Zenica ostala i
bez kontakta sa vanjskim svijetom po pitanju telekomunikacija ( kao što je to bio slučaj u Maglaju 2014.godine).

*Naši zadaci (Radio mreže za opasnost):*

1. Da preventivno doprinesemo rasterećenju gsm i CATV sistema, tako što naša komunikacija na dnevnoj bazi među radio-amaterima i generalnoj našoj radioamaterskoj zajednici (u BiH nekoliko hiljada ljudi) svoje neobavezne dnevne aktivnosti rade putem nezavisnost sistema radio veze koji ne opterecuje komercijalne.
2. U slučaju da Zenica ostane bez gsm signala, interneta i bilo kojeg drugog vida komunikacije mi *možemo pružiti uslugu slanje i primanje emaila, data podataka i telefonije u cijeli svijet putem potpuno nezavisnog sistema radio komunikacija od javne električne mreže, operatera ili internet provajdera.*
3. Biti tehnička i ljudska podrška Službama za zaštitu i spašavanje. Posebnu zahvalnost za dosadašnje rezultate “Radio mreže za opasnost ZDK” dajemo organizaciji S5 ARON ( Amatersko radio omrežje za nevarnost ), Civilnoj zaščiti i Ministarstvu za obrambo Republike Slovenije, na obuci, treninzima i specijalističkim seminarima, posebno za digitalne komunikacije u kriznim situacijama.

Radio klub Zenica i RMZO ZDK, kao i do sada kroz historiju u kriznim
vremenima ostaju uši i oči Grada Zenice !

Za sada smo u polupripravnosti sa zadatkom održavanja opreme, objekata i ljudskih resursa na STAND BY.

Svi zainteresovani koji žele biti dio naših timova i eventualno pristupiti obuci za radio operatora mogu se javiti na email: e71ezc@gmail.com ili na 062 150 028.