Nedim Sladić za Zenicainfo.ba: U nedjelju počinje pravo proljeće

Suh i stabilan vremenski period je pred našom zemljom u trajanju od najmanje desetak dana.

“Naše područje nalazi se pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska koji nam omogućava stabilne vremenske prilike. Međutim, sutra će privremeno oslabiti pritisak, a s juga umjereno će se u drugom dijelu dana naoblačiti, pa se u većem dijelu Hercegovine i centralne Bosne očekuje umjereno oblačno vrijeme u drugom dijelu dana. U ostatku zemlje uglavnom sunčano uz promjenjivu oblačnost. Temperature zraka bit će uglavnom između 8 i 14, a na jugu i sjeveru Bosne do 18 ºC”, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

Nedim Sladić, meteorolog

I subota će protjecat u sličnom tonu. Prognozira se sunčano vrijeme u prijepodnevnim satima, a u drugom dijelu dana umjereno naoblačenje uslovljeno oblačnošću koja pristiže s juga kao posljedica ciklonalne aktivnosti u istočnom Sredozemlju zahvata uglavnom istočna, jugoistočna i centralna područja Bosne, dok se u ostatku zemlje prognozira mala do umjerena naoblaka i sunčanije vrijeme.

“Ipak, subota i nešto vjetrovitija, a u cirkulaciji sistema prevladavat će sjeveroistočno strujanje usljed razlike u pritiscima, povišenijeg na sjeveru i sniženijeg na jugu. Sjeveroistočnjak umjerene jačine u Bosni, dok u Hercegovini pojačana bura. Temperature zraka neće previše oscilirati u odnosu na petak, te se zadržava sličan raspon”, objašnjava Sladić.

“Ono pravo proljeće počinje u nedjelju, kada će po visini početi da struji sve topliji zrak s juga i jugozapada kontinenta, a osjetnije osjećamo topliji zrak već u ponedjeljak, prvo na sjeveru zemlje, a potom njenim prelijevanjem u utorak i u cijeloj zemlji. Tada će, prema svim dostupnim izračunima prognoznih modela, prevladavati sunčano vrijeme a temperature zraka se kretati većinom od 18 do 24 ºC”, istakao je za Zenicainfo.ba meteorolog Nedim Sladić.

Sunčano vrijeme potrajalo bi sve do kraja idućeg vikenda, 11. aprila 2020. godine. Jutra postepeno sve toplija, tako da se mraz nakon subote više ne očekuje u nižim područjima. Za sada nisu vidljiva nova izraženija zahlađenja. Prva polovina aprila je prilično suha na prognoznom materijalu. (M.Dizdarević)