Krizni štab ZDK: Medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom u izolaciji

zdk.ba

Nakon što je jučer potvrđeno da se pacijent zaražen koronavirusom nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica, Kantonalni zdravstveni krizni štab je u neprekidnom zasjedanju.

Informacija o zaraženom pacijentu korona virusom koji se nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica podigla je sve u kriznom štabu na noge. Poduzimaju se sve neophodne mjere kako bi se problem neutralisao ili bar sveo na najmanju moguću mjeru. Već su napravljene preraspodjele unutar ustanove, prije svega internog odjela i radi se na identifikaciji svog osoblja koje je bilo u kontaktu sa ovim pacijentom, kako bi i oni bili izolovani.
„Kao komandant Štaba civilne zaštite stavio sam sve resurse Kantonalnog štaba na raspolaganje struci i zdravstvenom Kriznom štabu ZDK jer znamo da se ovaj kanton kao i cijela država po prvi put suočava sa ovom kriznom situacijom, gdje nisu u pitanju ni klizišta ni poplave nego epidemiološka situacija”, kazao je Arnel Isak, komandant Štaba civilne zaštite ZDK.
Od jučer je zdravstveni štab na nogama i po riječima predsjednika i ministra zdravstva Adnana Jupića uspjeli su napraviti konsolidaciju stanja na terenu, te da zdravstveni sistem nije ugrožen.
„Ja ovu priliku koristim da još jednom ponovim da je zdrastveni sistem Zeničko – dobojskog kantona adaptiran za ovu situaciju, te da ni jedan građanin, bez obzira bio pozitivan na koronavirus ili ne, neće ostati bez bilo kog oblika zdrastvene zaštite”, kazao je Jupić.
Poštivanje svih naredbi i davanje tačnih podataka po riječima ministra Jupića su ključ da se pandemija što lakše prebrodi.
„Mi smo uspjeli stabilizirati situaciju u Kantonalnoj bolnici Zenica, napraviti određene premosnice i zdrastveni sistem je spreman pružiti zdrastvenu zaštitu svakom našem stanovniku”, rekao je na kraju Jupić.
Medicinskim radnicima koji će morati u izolaciju ponuđeno je da budu smješteni u Studentski centar, a oni koji to ne budu željeli oni će ostati u svojim domovima u samoizolaciji.(Nedžad G.)