Apel reisu-l-uleme političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu

Foto: islamskazajednica.ba

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio apel političkim liderima da ne zloupotrebljavaju krizu izazvanu širenjem virusa COVID-19.

U apelu kojeg prenosi MINA se kaže:

– Kao reisu-l-ulema i predvodnik najbrojnije vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini imam potrebu da domaću, ali i svjetsku javnost upozorim kako su odluke koje su donijeli kao i neke mjere koje najavljuju politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta RS i nekoliko kantona u entitetu FBiH unijeli zebnju i nemir među građane, pa tako i članove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razumijemo potrebu organa vlasti na svim nivoima da posežu za različitim, pa i rigoroznim mjerama, kako bi se građani zaštitili od širenja COVID-19 virusa, ali apelujemo na sve da uvođenje vanrednog stanja ne koriste kako bi stvarali nove političke realnosti na terenu ili kako bi ionako tešku situaciju u državi koristili za stvaranje dodatnih strahova i napetosti.

Apelujemo na sve političke predstavnike vlasti da sve mjere koordiniraju sa nadležnim državnim institucijama i da prevaziđu politikantstvo, politike podjela i segregacije. Ako ikada, sada je vrijeme da se pokaže odgovornost i zrelost političkih elita.

Nezamislivo je da se po imaginarnim etničkim granicama uvode karanteni po Bosni i Hercegovini i da se najavljuju granice i blokade koje nisu po preporuci stručnih organa zaduženih za očuvanje zdravlja, nego po etničkim i političkim principima. Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je nedopustivo da se pokušavaju postaviti bilo kakve prepreke u njenom slobodnom djelovanju na teritoriji čitave države.

S ovim problemom se ne može izboriti nijedna država sama, a kamoli entitet, kanton ili općina. Vrijeme je da svi sarađuju i pokažu odgovornost kako bi se spasili životi. COVID-19 nije prijetnja Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili «ostalim», on je prijetnja čovjeku. S pravom očekujemo od političara da bar sada u ovim teškim trenucima kada se naši građani tako revnosno pridržavaju njihovih instrukcija i kada se nesebično žrtvuju, pokažu i vlastitu odgovornost i da se prestanu igrati svojih političkih igara.

Na kraju apelujem na one međunarodne institucije koje imaju jasan mandat u Bosni i Hercegovini da ne dozvole neodgovornim političarima da iskoriste zaokupljenost svijeta pandemijom koronavirusa kako bi ostvarili svoje političke ciljeve koje nisu mogli postići ni ratom.

Također apelujem na sve u ovoj državi i društvu da bdiju nad demokratskim procesima i slobodama. Uvođenje vanrednog stanja ne može biti opravdanje za ograničavanje građanskih sloboda ili širenje korupcije, istaknuto je današnjem apelu reisu-l-uleme Kavazovića.