Crveni križ Grada Zenica: Oko 120 posjeta u posljednjih nekoliko dana

Na osnovu naredbe Kriznog štaba Grada Zenica, a na osnovu i različitih zakonskih i podzakonskih akata, te drugih dokumenata, Crveni križ je jedina ovlaštena humanitarna organizacija koja u ovim kriznim vremenima može uraditi sve ono što je potrebno starijim osobama koje prema naredbama ne mogu da se kreću.

„Naši volonteri se najčešće susreću sa zahtjevima kupovine namirnica, kupovine lijekova, plaćanje računa. To su nekako i definisane stvari ovim naredbama, a to su zapravo i najčešće njihove potrebe“, kaže Nino Hasanica predsjednik Crvenog križa Grada Zenica.

„U posljednjih nekoliko dana 20 vrijednih volontera je obavilo oko 120 posjeta starijim osobama. Ono što je važno reći jeste i da ovi volonteri svoje zdravlje stavljaju pod rizik, mada on nije veliki, ali postoji. Pored ovih 20, na spisku imamo jako puno imena, tako da smatram da trenutno imamo sasvim dovoljno volontera da odgovorimo svim zahtjevina“, ističe Hasanica i naglašava dobru saradnju sa predsjednicima mjesnih zajednica koji su im dostavili spiskove starijih osoba kojima nema ko obaviti ove osnovne stvari.

Nino Hasanica

Rad Crvenog križa nije baziran samo na užem gradskom jezgru, nego pokrivaju sve dijelove kako grada, tako i prigradskih i seoskih naselja i nastoje odgovoriti na sve molbe koje stignu u ovu humanitarnu organizaciju.

S ciljem zaustavljanja prodora korona virusa među volontere i stručnu službu Crvenog križa, napravljen je protkol ponašanja, te mali trijažni centar na samom ulazu u Crveni križ.
Hasanica je apelovao na sve one koji dolaze u prostorije da to izbjegavaju, te da im se obraćaju putem telefona ili na drugi način.

„Panika nikako nije opcija. U ovim situacijama vrlo često dođemo i situaciju da počnemo da paničimo, kako građani tako i zdravstveni radnici, ali mi zdravstveni radnici nemamo pravo da paničimo, imamo pravo da budemo oprezni i to je možda i poruka svima: panika nije opcija, ali oprez itekako jeste“, zaključio je Hasanica. (Nedžad Glibo)