Tešnjak negativan na korona virus, ponovo će biti testiran za dva dana

Nakon što su iz izolatorija Kantonalne bolnice jučer otpuštena tri pacijenta iz Zenice, za koje je testiranjima potvrđeno da su negativni na koronavirus, negativan nalaz stigao je i za 49-godišnjeg pacijenta iz Tešnja. Radi se o muškarcu koji se 5. marta vratio iz Italije, a kod kojeg je infekcija koronavirusom testiranjem potvrđena 16. marta.

Pacijent je prošle sedmice iz izolatorija izmješten u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je u srijedu, 25. marta podvrgnut operativnom zahvatu zbog akutnih abdominalnih problema. Prvi nalaz testiranja na koronavirus je negativan, a testiranje će prema epidemiološkoj proceduri biti ponovljeno u ponedjeljak. Zbog stanja i postoperativnog tretmana, pacijent će biti zadržan u izolaciji u Kantonalnoj bolnici.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno osam slučajeva infekcije koronavirusom COVID-19. U izolatoriju KBZ-a u zgradi Stacionara trenutno se nalaze četiri osobe iz Tešnja, Zenice, Visokog i Breze.

Zdravstveni sistem u ZDK-u, gdje su potvrđeni i prvi slučajevi infekcije koronavirusom COVID-19 u Federaciji BiH, pokazao je da dobro funkcioniše te da preventivne i represivne mjere koje poduzimaju Vlada ZDK, Krizni štab Ministarstva zdravstva, Kantonalna uprava civilne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova daju dobre rezultate.

Trenutno se u kućnoj izolaciji na području ZDK nalazi oko 5.000 ljudi. Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK