KBZ: Obavijest pacijentima o netačnim podacima o pozitivnoj epidemiološkoj anketi

Pri prijemu i liječenju pacijenata smo uočili da dosta pacijenata ne daju tačne podatke o pozitivnoj epidemiološkoj anketi i ne prijave da su imali neki kontakt sa osobama u izolaciji ili zaraženim Korona virusom.

Navodno se među stanovništvom prenosi mišljenje, da je bolje ne prijaviti i sakriti taj podatak, jer će im tako u Bolnici biti uskraćena zdravstvena uslugu, pa obavještavamo građane i buduće pacijente:

  1. U skladu sa epidemiloškom situacijom, preporukama i naredbama struke i kriznih štabova u svrhu kontrole infekcije Korona virusom, a u konačnici zaštite zdravlja stanovništva, u PZZ pa i na ulaznoj kapiji Bolnice se radi epidemiološka anketa.
  2. Svrha ankete nije da pacijentu spriječimo ulazak u Bolnicu i pružanje usluga, nego da isti bude pravilno usmjeren gdje i kako će mu biti pružena usluga. Molimo stanovništvo da budu iskreni i daju tačne podatke kako ne bi došlo do incidentne situacije, prenosa infekcije na uposlenike i druge pacijenate, a time oboljevanja više ljudi i blokade pružanja redovnih zdravstvenih usluga.

Podsjećamo građane da smo svi na ovo i zakonom obavezni jer je Prenošenje zarazne bolesti i Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, krivično djelo (član 225 i 226 KZ FBiH).