Aktivno u domu za nezbrinutu djecu u Zenici

Javna ustanova Dom porodica sa svoja 83 štićenika, većinom maloljetnih, još 17. marta je zatvorila vrata za posjete. Smanjen je i broj zaposlenih u pekari, koja sada radi u dnevnim satima, u vremenu od 12 do 17 sati.

Zbog uvedene mjere zabrane kretanja maloljetnika, zenički dom za nezbrinutu djecu zatvoren je nekoliko dana prije uvođenja policijskog sata. Već desetak dana, rukovodstvo Javne ustanove Dom porodica nastoji osmisliti dodatne sadržaje, kako bi djeca kvalitetno ispunila slobodno vrijeme.

Direktorica ove ustanove, Draženka Subašić, moli za razumijevanje, s obzirom da su bili meta prijava komšija za buku u noćnim satima.

„Sad ste me isprovocirali, pa ću se obratiti našim komšijama da nam ne zovu policiju, jer mi smo ovdje ipak, nas 83 štićenika od 17. marta potpuno zatvoreni. Mi smo prilagodili rad sa djecom na način da imamo i učenje i online školu i moramo se i zabaviti i održati kondiciju i zdravo tijelo. Ako čujete muziku sa prozora, to ne znači da smo prekršili neku naredbu nadležnih za suzbijanje korona virusa“, ističe Subašić.

Mjerama ograničavanja kretanja, ustanova Dom porodica je prilagodila i rad pekare, skrativši joj radno vrijeme na period od 12 do 15 sati. (Sanja Stević)