Gradska narodna kuhinja i svi njeni punktovi funkcionišu bez problema i zastoja

Arhiva

Gradska narodna kuhinja i svi njeni punktovi funkcionišu bez problema i zastoja. Hrane ima dovoljno, a dostava za 808 korisnika se vrši po novom režimu, u skladu sa preporukama zdravstvenih stručnjaka u vrijeme pandemije korona virusa.

Obroci se preuzimaju na uobičajena tri distributivna punkta u Lonđi, Crkvicama i u Blatuši, u skladu s mjerama propisane distance. Organizovan je i rad volotera koji obroke dostavljaju na kućne adrese starijima od 65 godina.

„Poduzeli smo određene mjere da se zaštite distributeri hrane i obroka. Trenutno mjesne zajednice organizuju volotere koji obroke dostavljaju osobama starijim od 56 godina. Proces proizvodnje teče neometano, proces distribucije pod novim okolnostima uredno”, kaže Draženka Subašić, direktorica JU Dom-Porodica.

Za centralnu kuhinju, smještenu u zgradi ustanove Dom-porodica, propisan je novi sanitarni režim. Ulaz je, izuzev za osoblje, strogo zabranjen.

„Distributeri imaju obavezu da koriste zaštitnu opremu. Češće se radi dezinfekcija svih površina i jednom sedmično kompletna dezinfekcija ustanove i prostora gdje se priprema hrana. Sa HES-om smo se dogovorili da se cijeli objekat dezinfikuje svakog petka, sve dok raje ova situacija,” dodaje Subašić.

Obezbijeđene su zalihe repromaterijala za pripremu obroka, ali ono što i ovdje nedostaje je zaštitna oprema.(S.S.)