RAK BiH: Racionalno koristiti internet, suzdržati se od pregleda videoklipova

Regulatorna agencija za komunikacije obavjestila je da se pružanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini uglavnom odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja.

Regulatorna agencija za komunikacije obavjestila je da se pružanje telekomunikacijskih usluga u Bosni i Hercegovini uglavnom odvija neometano, ali je evidentno povećano korištenje internet saobraćaja, javlja Anadolu Agency (AA).

S tim u vezi, RAK BiH apeluje na građane, korisnike telekomunikacionih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja/stanja prirodne i druge nesreće, odnosno da korištenje interneta učine racionalnim.

“Imajući u vidu da su videosadržaji servisi koji posebno opterećuju kapacitete interneta, RAK BiH apeluje na njihovo racionalno korištenje. Primjera radi, online nastava se može izvršavati i tekstualnim porukama i razmjenom dokumenata, a poželjno je izbjegavati održavanje videokonferencija između više učesnika u toku trajanja online nastave. Takođe, predavanja nastavnika mogu biti ograničena na deset do petnaest minuta, jer se u suprotnom nepotrebno troše resursi interneta koji su potrebni i za druge korisnike.U kriznim situacijama, maloljetnici su posebno osjetljiva ciljna skupina. Oni ovu situaciju vide kao šansu da do krajnjih granica iskoriste mogućnosti digitalnog svijeta. Stoga, potrebno je ograničiti vrijeme koje provode koristeći internet izvan nastave, a posebno preglede videoklipova”, navode iz RAK-a BiH.

izvor: Anadolu Agency