Kasumović: Dok strahujemo od najcrnjeg scenarija premijeru ZDK prioritet stranački i lični interesi

Drage Zeničanke i Zeničani, uvaženi građani svih 12 općina Zeničko – dobojskog kantona, pročitao sam na portalima, kako sam danas (nedjelja) od premijera ZDK Mirze Ganića (SDA) pozvan, da kako on kaže, „bez odlaganja potpišem Sporazum o priznavanju titulara JU Kantonalna bolnica Zenica kao titulara vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama u KB Zenica“!

U trenucima kada naš narod još jednom u kratkom vremenskom razdobolju bori za opstanak i dok svi zajedno strahujemo od najcrnjeg scenarija, aktuelni premijer ZDK i njegova stranka nisu u stanju ostaviti po strani lične i stranačke interese.
Dok je cijeli svijet okrenut borbi protiv virusa COVID – 19, a avioni nama komšijskih država lete put Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije odakle dovoze ljekare i milionski vrijedne donacije u medicinskoj opremi, ovdašnji SDA pijuni po naredbi svojih stranačkih mentora i tajkuna, žele od naroda oteti ono što nisu uspjeli u prethodnih 25 godina.
Današnji pokušaj zloupotrebe kritične situacije od strane premijera Zeničko – dobojskog kantona, uz sramno i neodgovorno ponašanje po povratku sa skijanja u Austriji prošle nedjelje, o čemu su izvještavali mediji koji nisu pod kontrolom SDA, samo je potvrda da nije dorastao ovoj odgovornoj funkciji.
Umjesto da se bavi kolektivnim interesom oko 350.000 stanovnika ZDK, od kojih više od 1/3 živi na području Grada Zenica, premijer Ganić i njegovi saradnici koriste ovu kritičnu situaciju za ostvarenje ličnih i stranačkih interesa, tako što će oteti zemljište koje je vlasništvo građana Zenice.
Premijeru Ganiću vjerovatno je tokom boravka u austrijskom skijalištu koje je sada žarište pandemije, promkla ta, po meni i svakom građaninu ZDK strašna vijest, kako je SDA, tj. Vlada FBiH donirala 30 miliona KM za borbu protiv korona virusa bolnicama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli! Bolnici u Zenici, koju su samodoprinosima i novcima izgradili građani Zenice, SDA i Vlada FBiH nisu dali nijednu marku! Premijeru, to je apsolutna nebriga za građane Zenice, Tešnja, Kaknja, Žepča, Zavidovića, Maglaja… ali tvoga Visokog.
Dragi sugrađani, cijenjeni stanovnici općina u ZDK, još jednom izražavam žaljenje što sam u ovom vrijeme kada svi zajedno trebamo biti solidarni i kada smo željni vedrijih tema, iskoristio vašu pažnju i medijski prostor za ovo reagovanje. Međutim, dužan sam Vas upoznati, kako je u svojim medijskim istupima od povratka sa zimovanja, u svega četiri dana, premijer Ganić već dva puta zloputrebio medije da „pozove“ i „prozove“ gradonačelnika Zenice! Njegovi „pozivi“ i „prozivke“ meni nisu potrebni jer sam 24 sata na radnom mjestu i odgovorno tvrdim, da smo Gradska uprava i ja, kao gradonačelnik, poduzeli sve što je u našoj moći i u našim ingerencijama da građane Zenice što bolje zaštitimo od koronavirusa i da im tokom ove borbe život bude što bolji.
S toga, u svojstvu gradonačelnika i komandanta Kriznog štaba civilne zaštite Grada Zenica, pozivam premijera ZDK da zajedno sa svojim stranačkim kolegama, zbog čije smo nesposobnosti smrtonosni COVID – 19 u Zenici i ZDK dočekali sa svega šest respiratora ili možda kojim više, svoja eventualna poznanstva, energiju i budžetska sredstva svih građana, umjesto medijskih spinova i pokušaja otimanja gradskog zemljišta iskoristi za nabavku medicinskih aparata i drugih sredstava koja će spašavati živote građana Zenice i ZDK.
#Ostanikući
Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i komandant Kriznog štaba civilne zaštite Grada Zenica