Pripremljen i izolovan prostor u KBZ za nove pacijente

Pacijentica kojoj je jučer potvrđen virus korona je zbog pogoršanja simptoma iz izolatorija u bolničkom stacionaru danas prebačena na Odjel za infektivne bolesti kantonalne bolnice, kako bi bila bliže respiratoru i kiseoničkoj podršci.

Na press konferenciji kantonalnog Kriznog štaba obavijestili su javnost o trijaži kantonalne bolnice – nije dozvoljeno nikakvo nepotrebno kretanje, što nije slučaj sa kantonalnim Zavodom za medicinu rada, smještenim u zgradi stacionara.

Novinare je, među ostalim, najviše zanimalo ima li testova na korona virus i kakvo je stanje na tržištu. Prema riječima dr. Adnana Jupića, ministra zdravstva i člana Kriznog štaba, novca imaju za testove i drugu zaštitnu opremu, ali je stanje na tržištu jako teško. Koriste lične kontakte kako bi naručili dodatnu zaštitnu opremu.

Međutim, prim. dr Ednan Drljević, načelnik Službe za infektivne bolesti KBZ nam je rekao da je pouzdanu informaciju dobio u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, da je referenetni centar u Sarajevu, po proglašenju pandemije dobio 1000 komada testova na korona virus, te da se testiranje vrši još i u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru.

„Pacijentica je prebačena, jer su se nalazi pogoršali iz stacionara na infektivni odjel KBZ, gdje smo pripremili jedan izolirani dio u kojem imamo respirator, kiseoničku podršku, mogućnost dijagnostike, ultrazvuk, rentgen… sve imamo spremno za nove pacijente koji obole od korona virusa“, kazao je prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Službe za infektivne bolesti KBZ.

Drugi pacijenti koji budu upućeni s uputnicom u neku od službi moraju imati ispunjen epidemiološki anketni listić, koji trijažni tim nanovo provjerava i uzima šire epidemiloške podatke.

„Pozivam ovom prilikom sva pravna i fizička lica da ukoliko imaju zaštitne opreme nam je doniraju ili prodaju, bolje će služiti bolnici nego da im stoje. Zahvaljujem onima koji su nas do sada kontaktirali i nudili pomoć, bilo da je ona bila u maskama za lice“, istakao je prim. dr Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Zbog dobro organizirane primarne zdravstvene zaštite bolnica je sigurna, ali su se u javnosti pojavile špekulacije zbog blizine stacionara u kojem je izolatorij i zavoda za medicinu rada.

„Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu fizički je odvojen od bolničkog dijela zgrade stacionara i pacijenti koji trebaju u Zavodu usluge ne treba da ih izbjegavaju”, riječi su dr. Adnana Jupića, ministra zdravstva ZDK.

Stanje preostala dva pacijenta u izolatoriju je stabilno, očekuje se da će sljedeće sedmice biti izliječeni od korona virusa, a i statistike su za sada na našoj strani.

Prema riječima dr. Drljevića od 100-inu pacijenata tri do pet završe na respiratoru. “U Hrvatskoj ima sto oboljelih, a ni jedan nije na respiratoru. Nadamo se dobrom ishodu i kod nas”.

Istaknuo je i činjenicu da zaštitne rukavice koje koriste kasirke i trgovkinje tokom dana ne samo da ne štite od virusa, već pomažu prenošenju virusa i bakterija. (Alma Huskić)