Apel građanima za savjesno postupanje u održavanju komunalne higijene grada

Uzimajući u obzir trenutnu higijensko – epidemiološku situaciju na području grada, a u vezi sa proglašenjem pandemije koronavirusa u svijetu od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozivaju se građani da svojim postupanjem pomognu održavanju komunalne higijene na području Grada Zenica, čime će direktno doprinijeti prevenciji i sprječavanju eskaliranja infektivnih bolesti.

U vezi s tim, naročitu pažnju potrebno je obratiti na pravilno i pažljivo odlaganje otpada u posude predviđene za te namjene, kako bi se spriječilo rasipanje otpada i prljanje prostora oko kontejnera, te da se nakon svakog odlaganja otpada kontejner zatvori predviđenim poklopcima.

Sva kontejnerska mjesta su pod nadzorom i inspekcijskih organa koji će sankcionisati nesavjesne građane.

Također, apelujemo na sve vozače motornih vozila da svoja vozila ne parkiraju neposredno uz kontejnerska mjesta, kako bi preduzeće zaduženo za prikupljanje i odvoz otpada moglo nesmetano pristupiti svim kontejnerskim mjestima i redovno i u potpunosti izvršiti pražnjenje kontejnera.

Da bi spriječili takve radnje molimo građane da svako parkiranje pored kontejnerskih mjesta prijave na broj policije 122.