Srednja mješovita škola: Praktičnom nastavom do izuzetnih vještina

Srednja mješovita škola Zenica u svojoj bogatoj istoriji iznjedrila je na hiljade stručnjaka svog zanata i zanimanja. Kao prva škola koja u Zenici provodi EU VET program, fokusirani su i usmjereni da kroz praktičan rad učenici steknu vještine koje će im biti neminovne za ono za što se školuju.

Trenutno je u školi 20 odjeljenja sa 450 učenika. Javna ustanova Mješovita srednja škola u Zenici od školske 2004./2005. godine počinje da implementira tzv. modularni način obrazovanja po EU VET programu. Ovo je prva škola u Zenici koja na ovaj način daje doprinos reformi stručnog obrazovanja. EU VET program se zasniva na racionalizaciji i modernizaciji stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini.

Imran Muharemović i Berina Aličejahić, učenici su četvrtog razreda i školuju se za poljoprivrednog tehničara.

Berina Aličehajić

“Upisali smo ovaj smjer zato što smatramo da poljoprivredna proizvodnja predstavlja budućnost. Cilj naše struke jeste da proizvedemo zdravu hranu i da naučimo kako da proizvedemo što kvalitetnije ratarske kulture”, kažu učenici.

Imran Muhremović

Na malom prostoru iza škole imaju tri plastenika u kojima u okviru praktične nastave proizvode špinat, salatu a imaju i zasađenih jagoda.

“Naši učenici su jako vrijedni. Mislimo da su oni na samom startu shvatili smisao poljoprivredne proizvodnje jer kao što znate svaki razvoj države je planiran upravo na tome. Oni kao takvi, smatramo da budu osposobljeni za dalji samostalan rad kada izađu iz školskih klupa”, kaže nam Medina Alispahić, profesorica praktične nastave.

Medina Alispahić

“Praktična nastava je mjesto gdje se učenici uče da samostalno obavljaju praktičan rad odnosno da imaju znanje nakon završene škole. Tržište rada je tako da se od radnika zahtijeva da imaju kompletno znanje, a upravo im naša praktična nastava to i omogućava”, kaže Amela Mujaković, direktorica Srednje mješovite škole.

Amela Mujaković

Naša škola je sva usmjerena što znači da svako znanje odnosno zanimanje ima praktičnu nastavu i mi to zaista njegujemo jer smatramo da je to osnov za budućeg dobrog radnika, smatraju u ovoj školi. (Belinda Dorić)