Počele aktivnosti na realizaciji Projekta registracije nekretnina – 9. faza na području Grada Zenica

Obavještavamo građane Zenice da su započele aktivnosti na realizaciji Projekta registracije nekretnina – 9. faza, koji se odnosi na usaglašavanje podataka katastra i zemljišne knjige na dijelu područja Grada Zenice, odnosno za područje katastarske općine Perin Han.

Pozivamo sve posjednike i vlasnike stambenih jedinica, poslovnih prostora, garaža (etažne jedinice) i drugih nekretnina, na području katastarske općine Perin Han, u zgradama kolektivnog stanovanja izgrađenim prije 1992. godine koji su  privatno vlasništvo nad tim etažnim jedinicama stekli kupnjom, kao i ostale vlasnike etažnih jedinica koji iz bilo kojeg razloga nisu izvršili upis prava vlasništva na takvim etažnim jedinicama u knjigu položenih ugovora da se uključe u proces evidentiranja navedenih etažnih jedinica u svrhu njihovog upisa u katastar i zemljišne knjige.

U narednom periodu ovlaštena lica kompanija “Geodet” d.o.o., Sarajevo i “BNPro” d.o.o., Sarajevo, u suradnji sa Službom za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, vršit će evidentiranje  etažnih jedinica u naselju Perin Han.

U slučaju da na vratima vaše etažne jedinice zateknete pismeni poziv za uključivanje u proces evidentiranja, pozivamo vas da poštujete rokove navedene u tom pozivu. Ukoliko se pak ne odazovete ovom pozivu, podaci o etažnoj jedinici će se upisati na temelju raspoložive dokumentacije, a u slučaju potrebe za ispravkom tih podataka, troškove ispravka snosit ćete lično, kao što je gore navedeno.

Istovremeno Vas obavještavamo da je upis vaše etažne jedinice u katastar i zemljišne knjige pretpostavka za upis prava vlasništva na istoj u zemljišne knjige Općinskog suda u Zenici, koje ćete moći ostvariti u postupku uspostave zemljišne knjige koji će uslijediti po završetku aktivnosti na evidentiranju etažnih jedinica. Upisom prava vlasništva u zemljišne knjige postižete sigurnost svoga vlasništva.

Sve dodatne informacije u vezi s ovim postupkom možete dobiti kod kompanije ovlaštene za evidentiranje etažnih jedinica, pozivom na telefone,  broj: 033/973-193 (“Geodet” d.o.o., Sarajevo), 033/261-555 (“BNPro” d.o.o., Sarajevo) i 032/447-678 (Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica).

Pozivamo vlasnike stambenih jedinica ili korisnike etažnih jedinica da se uključe u realizaciju ovog projekta te da službenim licima pruže tražene podatke, s obzirom da će se bez njihovih dodatnih troškova kod nadležnog organa uspostaviti nova, pouzdanija vlasnička evidencija o etažnim jedinicama.

Molimo građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta.

Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica