Premijera predstave “Ukulele Jam” za 70. rođendan BNP-a

Dugotrajnim ovacijama, publika u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica pozdravila je sinoć aktere premijerene predstave „Ukulele jam“.

Bio je to najljepši način da se obilježi 70-ti rođendan ove teatarske kuće koja je, kako je prije predstave kazao odlazeći direktor BNP-a, Hazim Begagić, u tih sedam decenija postala jedna od značajnih institucija kulture ne samo u našoj zemlji nego i regionu.

„Ukulele jam“ po romanu Alena Meškovića i režiji Dine Mustafića ponudio je raskošnu scensku produkciju sa 30 glumaca na sceni i muzičarima uz filmski brzu smjenu kadrova.

Predstava je priča o individualnom otporu tinejdžera Mikija šovinizmu, nacionalizmu i netrpeljivostima svake vrste u prvoj polovini devedesetih godina. On svoj identitet gradi kroz muziku i druženje sa istomišljenicima stvarajući vlastiti, nenametnuti identitet.

Cjelokupan ansambl zeničkog pozorišta i gostujući glumac Zijah Sokolović, predstavu su iznijeli furiozno i emotivno, što je publika prepoznala i nagradila. Uvod u predstavu bio je promotivni trejler dokumentarnog filma o 70 godina BNP-a koji priprema rediteljka Lajla Kaikčija.

Prva repriza predstave „Ukulele jam“ je u četvrtak 27. februara a 3. marta zakazana je premijera u Sarajevu. (Danko Travar)