Poetsko i muzičko veče “Ljubav moje majke Bosne”, oduševilo zeničku publiku

U prostorijama Muzeja grada Zenice, Udruženje “Baton” Zenica, održano je poetsko i muzičko veče pod nazivom “Ljubav moje majke Bosne”.

Ova tribina je posvećena ljudima koji žive i sjaju dobrotom koji su vlastite živote usmjerili prema svim pozitivnim i ljudskim vrijednostima i koji pružajući pomoć drugima, ličnim primjerom daju nadu i vjeru cijelom čovječanstvu u bolje sutra.

Mustafa Mujo Aganović je borac, patriota, umjetnik i humanista koji nesebično pomaže svim onima kojima je pomoć potrebna, a trenutno obnaša funkciju predsjednika Saveza paraplegičara RVI Federacije BiH.

Mustafa je jedan dio života  proveo u Republici Turskoj na liječenju, a brojna  prijateljstva koja je  tada  stekao rado koristi i dijeli sa  drugima kada je pomoć potrebna u ovoj prijateljskoj Državi. Bilo da se radi o liječenju, poljoprivrednom poticaju u pčelarstvu, ili pomoći nabavke  montažnih kuća poslije poplava, Mustafa je čovjek koji iako stopostotni ratni vojni invalid sa kvadriplegijom rado svima priskače u pomoć.

Ono  što je ovdje posebno važno jeste  činjenica da  je Mustafa Mujo Aganović objavio i  jedan solistički album patriotskih pjesama dok je bio na liječenju u Turskoj, te da piše  tekstove i aranžira, a zapaženi su njegovi nastupi u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj kada je na određenim mitinzima prijateljstva i podrške pjevao pred višemilionskim auditorijem.

Također, Mujo se predstavio publici sa nekoliko svojih pjesama koje su jako dobro primljene od strane publike, a poseban osvrt je bio na pjesmu “Bošnjačka himna za popis 2013”, kada  je ovaj humanista od svoje vlastite invalidnine u iznosu od 1500 KM platio snimanje ove pjesme i spota. Posebnu draž ovoj večeri dao je gost iz Sarajeva, odnosno Šturgarta pjesnik i književnik Mustafa  Širbić, koji je na sebi svojstven, vrlo osebujan i produhovljen način, svojim stihovima razgalio duše gledališta. Posjetioci su imali priliku uživati i u stihovima zeničkog pjesnika Sabrije Karahmeta kome je  ovo prvo predstavljanje Zeničkoj publici.

Te večeri, bila nam je posebna čast da ugostimo još jednu poetsku dušu i to Zejda Šotu, solistu i interpretatora duhovne muzike, illahija i kasida iz Konica, koji je zajedno uz Mustafu  Širbića i pratnju na gitari Vanje Alikadića i Damira Dade Macića ovu večer učinio posebnom za  pamćenje.

Za potpuni ugođaj ovog dvosatnog druženja zaslužan je harmonikaš Amir Pucar, kojeg smo simpatično usporedili i nazvali zenički Zaim Imamović, a za kojeg sa sigurnošću možemo reći da je velika umjetnička nada ovog Grada.

Na kraju, smo  čuli nekoliko  stihova iz zbirke poezije “Kap ljubavi” autora hafiza Sulejmana ef. Rafune, koji  nam je  proučio dovu da nas sreća, zdravlje i Božija dobrota cijelog života prati.

Bila je  ovo još jedna  edukativna  tribina Udruženja “Baton” Zenica u  sklopu realizacije projekta  “Batonovih Muhabeta”, u kojoj smo dali akcenat  na duševnu afirmaciju pozitivnih vrijednosti tmurne svakodnevnice i post ratnim traumama koje  doživljavaju učesnici i  stradalnici rata.
Press KPS Baton,