Dogovorena deblokada Zenice: Gradska uprava prihvatila šest amandmana SBB BiH

Gradska uprava Zenice prihvatila je danas svih šest amandmana Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), čime su se stekli uslovi za finansijsku deblokadu Grada.

Nakon višednevnih razgovora gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenice gdje je vođena rasprava o amandmanima podnesenim na Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu od strane vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH, gradonačelnik i Gradska uprava zaključili su, kako su amandmani SBB BiH najpotrebniji za građane Zenice. Isti su prihvaćeni i bit će sastavni dio Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, čime se stvaraju pretpostavke za normalno funkcionisanje Grada Zenica.

Ovu vijest s nestrpljenjem čekaju svi građani Zenice, a posebno najosjetljivije kategorije koje bi u narednim danima zahvaljujući Sporazumu, trebale dobiti pripadajuća novčana sredstva.

Dogovorom Kluba vijećnika SBB BiH i gradonačelnika Kasumovića, Grad Zenica će prvi put u istoriji, u Budžetu osigurati 300.000 KM za isplatu naknada za svakog novorođenog stanovnika Zenice. Vodeći brigu o pronatalitetnoj politici, Grad Zenica je, također prvi put, prije dvije godine uveo novčanu pomoć za vantjelesnu oplodnju. Za pomoć radnicima i finansiranje rada JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica prihvaćenim amandmanom u Budžetu je opredijeljeno milion KM.

“Zahvaljujem se Klubu vijećnika SBB BiH na jednoj, rekao bih, prozeničkoj odluci koja će doprinijeti stabilizaciji prilika u našem Gradu i zahvaljujući kojoj ćemo uz sve napore koje vodi Gradska uprava nastaviti pozitivne trendove u svim oblastima života građana Zenice”, nakon sastanka poručio je gradonačelnik Kasumović.

“Jako smo zadovoljni. Naši amandmani su naknadno razmatrani i u konačnici prihvaćeni. SBB će sigurno širokogrudno prihvatiti Prijedlog Budžeta na prvoj sjednici za koju se nadamo da će biti sazvana u što skorije vrijeme. Mi smo ove poteze i našim koalicionim partnerima najavili i ovo je naš pokušaj rješavanja ove krize”, kazao je za Zenicainfo.ba Jasmin Hodžić, dopredsjedavajući Gradskog vijeća i predsjednik Gradske organizacije SBB BiH u Zenici.

Jasmin Hodžić

Služba za finansije Grada Zenica i Služba kabineta Gradonačelnika vikend će provesti radno kako bi amandmani Kluba vijećnika SBB BiH bili uvršeni u Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. S ciljem dobrobiti i zaštite najboljih interesa svih građana Zenice, od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić očekuje se da u najkraćem roku zakaže sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će Grad Zenica dobiti svoj Budžet za 2020. godinu.
Zenica.ba/ Maid Dizdarević