Uspješna priča Dine Ćerima koji svoje snove ostvaruje u BiH

Dino Ćerim ima 20 godina a već godinu dana zahvaljujući svom frizerskom zanatu je samozaposlen.

“Nakon što sam završio frizersku školu odmah sam se putem web aplikacije prijavio na javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje i dobio sam sredstva koja su mi na početku, kada sam odlučio otvoriti svoj salon, itekako značila. To je dobar način da se pomogne mladim ljudima posebno na početku jer znate u kakvoj zemlji živimo i koliko je teško opstati kada ipak odlučite nešto sami raditi”, kaže Dino.

I ove će godine Federalni zavod za zapošljavanje realizovati programe sufinansiranja zapošljavanja kao i samozapošljavanja za šta je u ovoj godini planirano 66 miliona KM. Riječ je o primarnim programima koje ovaj zavod već godinama finansira a ove godine kako je najavljeno planirano je da njime bude obuhvaćeno 13 hiljada osoba.

Ciljne grupe su mladi, žene, osobe dobi do 35 godina sa radnim stažom, zatim osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacije te demobilisani borci.

Dino je najbolji primjer kako ipak ovakvi podsticaji na početku karijere znače mnogo. Za razliku od onih koji odlaze iz ove zemlje, Dino smatra da se ipak uz malo truda i rada snovi mogu ostavariti i u svojoj zemlji.

“Na početku osim volje nisam imao ništa drugo, a sada imam barem nešto. Ja sam odlučio ostati ovdje i boriti se u svojoj zemlji za bolje sutra, a i oni koji su odlučili otići imaju svoje razloge. Uglavnom, sreća nam je svima potrebna”, optimistično kaže mladi dvadesetogodišnjak Dino Ćerim.

Javni poziv za učešće aplikanata u oba programa bit će objavljeni 28. februara na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Poziv će istovremeno biti objavljen i u svim kantonima, a bit će otvoren tri radna dana, a aplikacije će se moći podnositi putem linka na web portalu ovog zavoda. (Belinda Dorić)